CNN: В Ірані планували здійснити замах на Трампа

Джерело: CNN

Влада США отримала розвідувальну інформацію про змову Ірану з метою спроби замаху на Дональда Трампа, що призвело до посилення безпеки навколо колишнього глави держави.

Водночас наразі немає жодних ознак зв’язку Томаса Метью Кркуса, котрий стріляв у Трампа минулої суботи, із цією змовою.

Однак, представник нацбезпеки США повідомив, що Секретна служба та кампанія Трампа були поінформовані про загрозу перед суботнім мітингом.

Розслідування суботнього замаху на колишнього президента Трампа продовжується. Наразі правоохоронні органи повідомили, що їхнє розслідування не виявило зв’язків між стрільцем і будь-яким спільником чи спільниками, іноземним чи американським, — повідомила представник Ради національної безпеки Білого дому Едрієн Вотсон.

У CNN відзначили, що влада Ірану неодноразово заявляла про бажання помститися за вбивство американськими військовими Касема Сулеймані, командира Корпусу вартових ісламської революції, у січні 2020 року. У серпні 2022 року Мін’юст США висунув звинувачення у спробі організації вбивства ексрадника Трампа з національної безпеки Джона Болтона. Згідно з даними прокуратури США, змова проти Болтона була “ймовірно помстою” за вбивство Сулеймані.

За інформацією джерела, обізнаного з перебігом розслідування, колишній держсекретар Майк Помпео також був об’єктом іранської змови. Повідомляється, що правоохоронці були стурбовані постійною загрозою того, що Іран планує усунути колишніх посадовців Трампа і самого експрезидента. Тоді як нещодавні розвіддані свідчать про значне зростання загрози.

Попередження про це оперативне планування збіглися з помітним сплеском онлайн-повідомлень з іранських акаунтів і ЗМІ зі згадуванням Трампа, що викликало стурбованість стосовно безпеки серед офіційних осіб США, повідомило CNN одне з джерел.

Нагадаємо, експрезидента США Дональда Трампа евакуювали зі сцени на мітингу в Батлері, штат Пенсільванія, після того, як у натовпі пролунали постріли, а на його обличчі з’явилася кров. Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що під час стрілянини в Пенсильванії дістав поранення вуха.

Невдовзі правоохоронні органи США “нейтралізували” особу, що вчинила стрілянину. Пізніше прокурор округу Батлер Річард Голдінгер заявив, що двоє людей загинули, включно з тим, хто відкрив вогонь.

За словами правоохоронців, інцидент на виборчому мітингу в Батлері, штат Пенсільванія, розслідується як можливий замах на вбивство.

ФБР заявило, що стрілком, причетним до замаху на колишнього президента США Дональда Трампа, став Томас Метью Крукс.

Згодом президентський штаб Джо Байдена оголосив про перегляд стратегії після нападу на експрезидента США Дональда Трампа, прийнявши рішення “послабити антитрампівську риторику”.

Зокрема Білий дім планує сконцентруватися на засудженні політичного насильства та підтримці демократичних норм.

У своєму зверненні після замаху президент Джо Байден засудив політичне насильство і закликав американців дати “ФБР змогу виконувати свою роботу”.

За словами представників президентського штабу США, які говорили на умовах анонімності, Білий дім і кампанія Джо Байдена нині змінюють свою стратегію, зосереджуючись не на словесних атаках на Дональда Трампа, а на засудженні різних форм політичного насильства, включаючи різку критику “заворушень”, спровокованих протестами університетських громад щодо конфлікту між Ізраїлем та Газою.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.