У США через надзвичайну спеку пташиний грип активно поширюється серед людей

Джерело: The Guardian

У США на тлі надзвичайної спеки вірус пташиного грипу активно поширюється серед людей.

Зокрема у Колорадо, ймовірно через спеку, у працівників на птахофабриці, де вибраковували птицю, заражену пташиним грипом, не спрацювали засоби індивідуального захисту. Відтак четверо працівників отримали позитивний тест на H5N1 і очікується, що у п’ятого працівника тест також буде позитивним.

Це перший випадок у США, коли вірус пташиного грипу виявили одразу у кількох осіб.

На молочних фермах у Колорадо працівникам через спеку також було важко носити засоби індивідуального захисту. На початку місяця на пташиний грип захворіла одна з працівниць ферми.

Експерти кажуть, що зміна клімату, яку пов’язують із сильною спекою по всій країні, може посилити спалахи таких смертельних захворювань.

На птахофабриці у Колорадо працівники вбивали птицю, яка була заражена пташиним грипом: вони вручну виловлювали курей, ставили їх у клітку та одночасно вбивали десятки курей вуглекислим газом.

Робота у такому тісному та тривалому контакті з хворими тваринами може бути небезпечною. У той день на вулиці температура повітря сягала +40 градусів, а в курятнику була ще спекотніше.

Через це працівники не могли працювати у захисних масках із закритими обличчями.

Зі 160 працівників ферми симптоми пташиного грипу почали з’являтись у 60 осіб, у чотирьох тести показали позитивний результат і, ймовірно, у ще одного працівника він також буде позитивним. У решти 55 працівників із симптомами тести показали негативний результат, у деяких з них діагностували інші респіраторні захворювання.

Заражені вірусом працівники розповіли, що серед симптомів у них був кон’юнктивіт та типові ознаки грипу – лихоманка, озноб, кашель, біль у горлі.

Попри випадки захворювання, заражених птахів продовжуватимуть знищувати.

Особи, які займаються вибракуванням на фермі, включаючи виробників птиці, співробітників, підрядників і працівників міністерства сільського господарства США, повинні носити костюми Tyvek, респіратори N95, захисні окуляри, черевики та рукавички під час роботи з інфікованими курчатами.

Зміна клімату може негативно вплинути на здоров’я людини, роблячи людей більш вразливими до екстремальних погодних умов і подібних подій, а також змінює взаємодію тварин і моделі міграції, що може призвести до ще більшого поширення. Фактично, ці чинники можуть призвести до спалаху пташиного грипу у США серед людей.

Культовий персонаж DC Бетмен, який вперше дебютував у коміксах у березні 1939 року, отримає зірку на Голлівудській алеї слави.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.