Байден оголосив про вихід з президентської гонки: що буде з номінацією демократів

Джерело: CNN

З огляду на вихід Джо Байдена з президентських перегонів, демократи постають перед безпрецедентними викликами, оскільки традиційний сезон праймеріз вже давно завершився. Після суперечливого виступу на дебатах минулого місяця та невдачі переконати своїх колег-демократів, що він зможе перемогти колишнього президента Дональда Трампа, Байден оголосив про своє рішення не балотуватися на переобрання.

21 липня Байден підтримав віцепрезидентку Камалу Гарріс як кандидатку від демократів на осінніх виборах.

Демократам терміново потрібно знайти нового кандидата у президенти – за три місяці до виборів, запланованих на 5 листопада, що є рідкістю.

Кого можуть обрати замість Байдена?

Президент підтримав Гарріс, але є й інші потенційні кандидати, котрі стверджували, що можуть ефективніше вести кампанію проти Трампа. Наприклад, губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом, який беззастережно підтримав Байдена після дебатів, може кинути виклик Гарріс на з’їзді. Розв’язання цього питання може бути розбратом, і делегати вирішуватимуть, хто стане кандидатом, під час низки голосувань після переговорів.

З боку Демократичної партії є ще одна група, яку слід враховувати: “суперделегати”, група з приблизно 700 високопосадовців та виборних посадових осіб, котрі автоматично делегуються на з’їзд на підставі своєї позиції. Згідно зі звичайними партійними правилами, вони не можуть голосувати у першому турі голосування, якщо можуть змінити кандидатуру, але можуть голосувати у наступних турах.

Однак не зовсім зрозуміло, як ці правила застосовуватимуть у безпрецедентному випадку, коли Байден виходить з перегонів на цьому етапі.

Що станеться, якщо кандидат вийде з перегонів після з’їзду?

За кілька місяців між партійним з’їздом щодо висунення кандидатів улітку та загальними виборами в листопаді кандидату знадобиться кардинальна подія, щоб вийти з перегонів.

Демократична та республіканська партії мають різні методи вирішення цієї можливості. Ймовірно, що партнер по квитку стане кандидатом на загальні вибори, але це не гарантовано.

Демократи – Національний комітет Демократичної партії має право заповнювати вакансію в національному списку після з’їзду відповідно до правил партії, після консультації голови партії з губернаторами-демократами та лідерами Конгресу.

Республіканці  якщо з боку республіканців з’являється вакансія, Республіканський національний комітет може повторно скликати національний з’їзд або самостійно обрати нового кандидата.

Чи може автоматично віцепрезидент стати кандидатом?

Меморандум Конгресу визначає, якщо чинний президент стає недієздатним після перемоги на виборах, 25-та поправка підвищує віцепрезидента до посади президента, однак, правила партії визначають, хто стане кандидатом.

Чи виходив колись кандидат із гонки після з’їзду?

Демократ, котрий балотувався на посаду віцепрезидента у 1972 році, сенатор Томас Іглтон був змушений піти у відставку після з’їзду після того, як з’ясувалося, що він лікувався від психічного захворювання.

Національному комітету Демократичної партії фактично довелося скликати зустріч, щоб затвердити Сарджента Шрайвера як другого кандидата на посаду віцепрезидента Джорджа Макговерна.

Якщо обраний президент виявиться недієздатним після виборів?

Відповідно до 20-ї поправки, якщо обраний президент помирає, кандидат на посаду віцепрезидента, обраний віцепрезидент, стає президентом.

Однак, можуть виникнути питання, коли саме особа стає обраним президентом – після зустрічі виборців у грудні або після підрахунку голосів у Конгресі 6 січня.

21 липня чинний президент США Джо Байден оголосив про рішення вийти з президентських перегонів. Він залишатиметься чинним главою країни до кінця строку.

Тепер Демократична партія має обрати нового кандидата.

Ми вже повідомляли, що найімовірніше, кандидаткою від Демократичної партії стане віцепрезидентка Сполучених Штатів Камала Гарріс.

Внутрішні опитування свідчать, що вибір на користь Гарріс може підвищити ентузіазм демократів. Аргументи про те, що вона швидко збере свою кампанію стають потужнішими. Мрії про те, що вона активніше протистоятиме Дональду Трампу набирають обертів.

Багато хто поки не готовий обговорювати гіпотетичні варіанти розвитку подій, оскільки кампанія Байдена наполягає, що через тиждень він повернеться до передвиборчої гонки. Проте якщо ситуація різко зміниться, то низка політиків-демократів наголосили, що не можуть уявити щось інше, аніж висування у президентки Камали Гарріс.

Дехто наполягає, що це потрібно зробити швидко під час закритого процесу, у межах якого делегати оберуть Гарріс. Однак дехто відкидає таку ідею з кількох причин:тому, що хочуть бачити замість Гарріс іншу кандидатуру або ж не розуміють, як спрацює заміна кандидата за трохи більше як 100 днів до виборів.

Однак союзники Гарріс підтримують цю ідею і вважають, що навряд чи хтось інший кине їй виклик у цій ситуації.

Рішення про кандидата від Демократичної партії мають прийняті вже у серпні, на конвенті демократів у Чикаго.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.