Невідомі сприяють розширенню «тіньового» флоту російських танкерів для перевезення газу

Джерело: Financial Times

Невідомі покупці стали активно накопичувати судна, здатні перевозити скраплений природний газ (СПГ). Цих покупців пов’язують із РФ, тому, як наголосили ЗМІ, це свідчить про розширення “тіньового” флоту російських танкерів для перевезення газу.

За інформацією інсайдерів судноплавної галузі, серед них була низка невідомих компаній, здебільшого зареєстрованих в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ). Вони за останній рік швидко придбали судна для транспортування СПГ, що призвело до зростання цін на ринку, особливо на найстаріші кораблі.

Активність нагадує те, як РФ заснувала “тіньовий флот” танкерів для транспортування нафти в умовах західних санкцій. Але тепер – використовуючи ще й ОАЕ як центр енергетичної торгівлі.

Продажі російського СПГ менше постраждали від західних санкцій, ніж нафта, тому Кремль готується до можливого посилення обмежень. За даними консалтингової компанії Windward, з другого кварталу 2023 року понад 50 суден для транспортування СПГ змінили власників на компанії з ОАЕ. Подібне раніше було рідкісним явищем.

Група відстеження суден Kpler повідомляє, що ці зміни на ринку танкерів для СПГ вказують на складну мережу морських операцій, потенційно пов’язаних із російськими інтересами. Деякі групи з Дубаю мають непрозору структуру власності, схожу на ті, що керують “тіньовим флотом” нафтових танкерів Москви.

Деякі з новопридбаних суден для СПГ тепер курсують маршрутами, які традиційно використовували для транспортування газу з Росії. За даними Kpler, одне з цих суден завантажувало СПГ з Ямалу, флагманського експортного проєкту Росії, який ще не потрапив під санкції.

ЄС та Азія, великі ринки для російського СПГ, утримуються від запровадження заборони на імпорт, щоб уникнути дестабілізації глобального ринку газу. Проте Захід почав вживати заходів для обмеження торгівлі.

У червні ЄС схвалив обмеження, які забороняють перевантаження російського СПГ з великих криголамних суден на менші судна в портах ЄС. Це значно обмежує можливості Росії для глобального розподілу газу.

Японські винищувачі вперше задіяли інфрачервоні засоби протидії під час перехоплення російського літака Іл-38, який порушив повітряний простір країни.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 24 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 137 бойових зіткнень.

Президент Чехії Петр Павел прокоментував обурення МЗС України стосовно його зауваження щодо “реалістичних сценаріїв” завершення війни і що Росія може зберегти тимчасовий контроль над деякими окупованими раніше українськими територіями.

Експерт німецького видання Bild щодо аналізу відкритих даних Юліан Рьопке зауважив, що один з проросійських каналів опублікував фотографії російських військових із китайським бронеавтомобілем ZFB-05.

Більшість українських військовослужбовців – це люди, які й до повномасштабної війни займали активну громадянську позицію….