Яхта Медведчука перебуває під санкціями, але є нюанс: роз’яснення нардепа Железняка

Джерело: Ярослав Железняк

Народний депутат Ярослав Железняк зазначив, що хоч майно екснардепа від забороненої ОПЗЖ Віктора Медведчука арештоване, однак це рішення діє лише на території України, а його яхта знаходиться в Хорватії.

За словами нардепа, майно арештоване в рамках розслідування трьох кримінальних проваджень. 

“АЛЕ ці рішення діють виключно (!!) на території України. І для Хорватії без додаткових процедур та рішення хорватського суду вони мають юридичну силу не більше, ніж пресрелізи”, – зазначив Железняк.

Для легалізації даних рішень в Україні потрібно зробити певні процедури і отримати вже рішення від хорватських судів. 

“І саме цим адвокати Медведчука закордоном успішно користуються. Саме через відсутність обвинувального акту ОГПУ їм вдалося домогтися, що Окружний суд міста Спліт скасував арешт яхти саме в тому провадженні, за яким АРМА вже готувала продаж яхти”, – розповів нардеп.

Він наголосив, що ОГПУ (Об’єднане державне політичне управлі́ння) веде цю справу вже два роки, проте досі немає обвинувального акту.

Відтак яхта справді арештована під санкціями за рішенням санкційної комісії Хорватії, проте це не дає дозвіл продати яхту та залучити гроші в бюджет. До того ж, за словами Железняка, це рішення можуть скасувати в європейських судах.

Довідка. Віктор Медведчук, до 10.01.2023 громадянин України, проросійський політик, державний та громадський діяч, бізнесмен. Народний депутат України II-IV та IX-го скликань, один з керівників забороненої партії “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА — ЗА ЖИТТЯ”. Перший заступник Голови ВРУ (лютий 2000 – грудень 2001), Голова АП України каденції Леоніда Кучми (2002-2005).

5 липня Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду позовну заяву про застосування санкції до Медведчука Віктора Володимировича та Марченко Оксани Михайлівни.

Зазначається, що до стягнення заявлено майно, яким Медведчук та Марченко володіють прямо та опосередковано (через фізичних та юридичних осіб), зокрема:

  • рухоме майно (24 автомобілі, 2 повітряних судна (літак Gulfstream G650, гвинтокрил Bell-427), 1 прогулянкове судно (типу Azimut benetti spa, назва судна – Романс 1)
  • нерухоме майно (більш як 20 об’єктів)
  • корпоративні права 22 юридичних осіб (обленерго, телеканали тощо)
  • майнові права на 8-м торгівельних марок
  • грошові кошти (в еквіваленті близько 1,9 млн грн)
  • більш як 1000 одиниць історико-культурних та матеріальних цінностей (годинники, ювелірні вироби, картини, гарнітури, предмети інтер’єру, залізничний вагон-ресторан з меблями).

Оксана Марченко, громадянка України, колишня українська телеведуча, дружина Медведчука.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.