РФ досі не допустила представників ООН в колонію Оленівки, де два роки тому відбувся теракт

Джерело: ООН

Минуло два роки після теракту в Оленівській колонії, де загинуло щонайменше 50 українських військовополонених, але Росія досі не допустила представників ООН на місце трагедії.

ООН наголосила, що військовополонені захищені міжнародним гуманітарним правом, яке вимагає гуманного ставлення та забезпечення їхньої безпеки з боку держави, що їх утримує. Це означає, що смерть або серйозні поранення військовополонених повинні розслідуватися офіційно та ретельно.

Проте ООН відзначила, що РФ завадила встановленню фактів вибухів в Оленівці, спотворила місце події та пошкодила речові докази. Російська влада заявила, що удар нібито завдали ракети HIMARS, випущені Збройними силами України.

“На основі опитувань понад 50 свідків і тих, хто вижив, а також на основі аналізу відео- та фотоматеріалів, Управління ООН з прав людини минулого року дійшло висновку, що вибухи не були спричинені ракетами HIMARS, випущеними Збройними силами України. Хоча точний тип зброї та точне місце її розташування визначити не вдалося, ознаки структурних пошкоджень, вочевидь, збігаються з траєкторією снаряда, який рухався зі сходу на захід”, – додали в ООН.

Колишній президент Дональд Трамп під час свого розкритикував віцепрезидентку Камалу Гарріс, назвавши її “розумово відсталою”. Водночас президента США Джо Байдена він сказав, що висловлює сумніви щодо його розумової спроможності.

Командир 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, полковник Іван Віннік, висловив подяку своїм підлеглим після звільнення з посади.

Повномасштабна російсько-українська війна, що триває вже третій рік, а загалом має понад десятирічний досвід, створює…

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович ініціювала перевірку всіх закладів, де цілодобово перебувають діти. Причиною стало виявлення можливих випадків насильства у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині.

Дедалі частіше мережею ширяться новини про побиття військових або ветеранів війни. З останнього — на…