Макрон застеріг Іран від підтримки російської війни проти України

Джерело: Reuters

29 липня президент Франції Емманюель Макрон під час телефонної розмови попередив свого нового іранського колегу Масуда Пезешкіана щодо подальшої підтримки Іраном війни Росії в Україні, мовиться у заяві Єлисейського палацу.

Макрон застеріг Іран від подальшої підтримки російського вторгнення.

Він також зауважив президенту Ірану, що його країна має відіграти певну роль для уникнення ескалації напруженості між Ліваном та Ізраїлем, припинивши підтримку дестабілізуючих гравців.

Окрім цього, Іран повинен припинити тривожне нарощування ядерної програми, натомість дотримуватися вимоги міжнародних організацій.

І нарешті, звільнення трьох французьких заручників є обов’язковою умовою для покращення франко-іранських відносин.

Ми повідомляли, що Макрон закликав до дебатів щодо ролі ядерної зброї у спільній обороні Європи.

Зокрема він планує почати дискусію, “яка повинна включати протиракетну оборону, можливості далекого радіусу дії та ядерне озброєння для тих, хто її має або хто має американську ядерну зброю на своїй території”.

Викладімо все на стіл і подивимось, що нас справді надійно захищає, — пояснив глава Франції.

Він також додав, що Франція готова “внести більше в захист Європи”.

Після Brexit Франція була єдиною ядерною державою в Європейському Союзі. Макрон уже закликав до зміцнення європейської оборони у своїй промові в університеті Сорбонна в Парижі.

25 квітня він  закликав до посилення більш інтегрованої європейської оборони, зауважив, що континент не повинен стати васалом США, і окреслив своє бачення Європейського Союзу на глобальній арені.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.

У четвер, 19 вересня, російський суд ув’язнив студента на майже два місяці за позитивні заяви про український воєнізований підрозділ.