Глава угорського МЗС звинуватив ЄС у зупинці транзиту російської нафти

Джерело: Петер Сіярто/Фейсбук

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Єврокомісія відповідальна за зупинку транзиту російської нафти, мовляв, аби “шантажувати дві країни, які відмовилися від постачання озброєння”.

Сіярто поскаржився, що минуло більше як тиждень, як ініціювали акцію Єврокомісії проти України щодо заборони постачань нафти. Однак, за його словами, Єврокомісія нічого не зробила.

Брюссель мовчить, попри загрозу енергетичній безпеці двох країн-членів ЄС, попри кришталево чітке порушення Угоди про асоціацію ЄС, – бідкається міністр.

За його словами є два варіанти:

  1. “Єврокомісія настільки слабка, що не здатна відстояти фундаментальні інтереси двох держав-членів проти одного кандидата”.
  2. “Все придумали не в Києві, а в Брюсселі, навіть не український уряд, а Єврокомісія хотіла шантажувати дві країни, які підтримують мир, які відмовилися від доставки зброї”.

Він закликав Урсулу фон дер Ляєн “негайно зізнатися чи саме Брюссель просив Київ заборонити транспортування”, або пояснити, чому Єврокомісія не вжила заходів.

Зауважимо, Угорщина та Словаччина, які отримали звільнення від загальноєвропейської заборони на імпорт російської нафти після вторгнення Росії в Україну, звернулися до Єврокомісії з проханням закликати Київ зняти санкції з “Лукойлу”. Київ нещодавно ухвалив рішення припинити транзит продукції “Лукойлу” трубопроводом “Дружба”, що може скоротити постачання нафти в ці країни.

Валдіс Домбровскіс, комісар ЄС з торгівлі, заявив, що Брюсселю потрібен час для збору доказів та оцінки правової ситуації. На зустрічі торгових представників держав-членів ЄС 11 країн підтримали цей підхід, жодна з них не стала на бік Угорщини та Словаччини.

Глава канцелярії угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, Ґерґелі Гуляш, заявив, що Україна шантажує Угорщину та Словаччину, блокуючи постачання нафти російської компанії “Лукойл”, і ставить Угорщину у “безвихідну ситуацію”.

Довідка. Україна ввела санкції проти “Лукойлу” ще у 2018 році, які включали заборону на виведення капіталів, обмеження торгових операцій та заборону на участь у приватизації. У червні цього року обмеження розширили, включаючи транзит.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

Республіканці в Палаті представників звинуватили адміністрацію президента США Джо Байдена в брехні американцям щодо виведення військ США з Афганістану у 2021 році.

Американська акторка Деметрія МакКінні з’явилася на вечірці після вручення телепремії “Еммі-2024”, яка відбулася 15 вересня у Лос-Анджелесі, у вбранні GASANOVA.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.