В Ірані вбили лідера ХАМАС

Джерело: Reuters

Під ранок 31 липня в Тегерані вбили лідера терористичної організації ХАМАС Ісмаїла Ханію.

Смерть Ханії також підтвердив Корпус вартових ісламської революції Ірану. Його вбили через кілька годин після того, як він відвідав інавгурацію нового президента Ірану Масуда Пезешкіана. Триває розслідування.

Офіційний Ізраїль поки не коментував смерть лідера ХАМАС.

Новина про смерть Ханії надійшла менш як за 24 години після того, як Ізраїль повідомив про вбивство командира Хезболли, який, за твердженням ЦАХАЛ, стояв за ракетним ударом по стадіону з дітьми на зайнятих Ізраїлем Голанських висотах.

У ХАМАС вважають, що за вбивством Ханії стоїть Ізраїль. Терористи додали, що це “серйозна ескалація”, мета якої – “зламати волю ХАМАС”. Водночас у ХАМАС додали, що продовжать свій шлях та “впевнені у перемозі”.

Ханія, який зазвичай проживав у Катарі, був обличчям міжнародної дипломатії ХАМАС після того, як угруповання скоїло напад на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Троє синів Ханії раніше загинули у Газі внаслідок авіаудару Ізраїля.

Призначений на найвищу посаду ХАМАС у 2017 році, Ханія подорожував між Туреччиною та столицею Катару Дохою, уникаючи перешкод для поїздок у заблокованому секторі Газа та виступав як переговорник на перемовинах про припинення вогню. Він також вів перемовини з Іраном, який підтримує ХАМАС.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.