Люди, які пізно лягають спати, мають кращі когнітивні здібності, ніж «жайворонки» – вчені

Джерело: The Guardian

Результати нового дослідження, під час якого вчені Імперського коледжу Лондона проаналізували дані понад 26 тисяч осіб, засвідчили, що так звані “нічні сови” – люди, які лягають спати пізно, – демонструють кращий результати тестів на інтелект, мислення, час реакції та пам’ять, ніж ті, хто засинає рано.

Учасників опитування поділили на три групи, залежно від часу найвищої продуктивності та тим, як пізно вони зазвичай засинають:

  • “нічні сови” – люди, які переважно лягають спати пізно;
  • “жайворонки” – учасники, які рано лягають спати і мають найвищу продуктивність зранку;
  • проміжна група – опитані, яких не можна віднести до жодної з категорій.

Згідно з результатами перевірки зв’язку між тривалістю, якістю і хронотипами (періодами найбільшої продуктивності), люди, які лягають спати пізніше або помірно пізно продемонстрували вищі когнітивні функції.

“Наше дослідження показує, що дорослі, які від природи є більш активними ввечері, як правило, краще виконують когнітивні тести, ніж ті, хто є “людьми ранку”. Ці хронотипи можуть впливати на нашу когнітивну функцію, а не просто на особисті уподобання”, – розповіла провідна авторка дослідження Раха Вест.

Після коригування факторів здоров’я та способу життя, як-от хронічні захворювання, куріння та вживання алкоголю, дослідники з’ясували, що “нічні сови” отримали приблизно на 13,5% кращі результати, ніж “ранкові люди”, і на 7,5% вищі за показники проміжної групи.

При цьому люди, які рано лягають спати, мали незмінно нижчі результати тестів за всіма напрямками. А учасники проміжної групи показали на 10,6% і 6,3% кращі показники, ніж “жайворонки”.

За словами авторів дослідження, незалежно від часу, коли люди йдуть відпочивати, найкраще на роботу мозку, особливо на пам’ять та швидкість обробки інформації, впливає сон тривалістю від семи до дев’яти годин.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що з початку повномасштабного вторгнення Росія вчинила в Україні понад 4 700 екологічних злочинів на загальну суму $64 млрд. Зокрема близько 142 тис. км² вважаються потенційно замінованими.

Під час розмови з американським письменником та журналістом Марком Тіссеном кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що можлива угода щодо завершення війни між Україною та РФ “буде справедливою”.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час вітального слова на онлайн-конференції до Всесвітнього дня сільськогосподарських тварин “Об’єднуючи зусилля задля забезпечення благополуччя с/г тварин в Україні”, наголосив, що одним із основних пріоритетів європейського сільського господарства є благополуччя тварин.

Міністерство фінансів України 2 жовтня уклало кредитний договір з Експортно-імпортним банком Кореї на суму $100 млн.

Нещодавно відкриту комету A11bP7I можна буде побачити наприкінці місяця, і вона, можливо, затьмарить Венеру.