На Вінниччині затримано агента ФСБ, який шпигував за Силами оборони

Джерело: Служба безпеки України

СБУ затримала у Вінницькій області агента ФСБ РФ, який шпигував за Силами оборони. За це йому загрожує довічне ув’язнення.

За даними слідства, за вказівкою ворога фігурант слідкував за Силами оборони в регіоні. Насамперед його цікавили розташування складів з озброєнням та боєприпасами.

Він також розвідував пункти базування навчальних центрів Сил оборони та основні логістичні шляхи переправлення бойових засобів ураження на передову.

Для цього затриманий регулярно їздив регіоном, шукаючи необхідні йому локації та “втемну” випитував інформацію у знайомих.

Для цього він намагався встановлювати товариські стосунки з місцевими жителями, які мали відношення до військової служби.

У разі отримання координат базування ЗСУ, агент мав негайно передати дані про це окупантам для підготовки повітряного удару по цілях.

Служба безпеки завчасно викрила російського агента, задокументувала його злочинну діяльність і затримала у власному помешканні.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився місцевий 40-річний менеджер, ідейний прихильник рашизму.

З ворогом він вийшов на контакт весною 2024 року через своїх родичів, які живуть у РФ та співпрацюють з ФСБ.
Подальша комунікація з окупантами відбувалася напряму, через анонімний чат у популярному месенджері.

Під час обшуків у затриманого вилучено мобільні телефони із доказами його розвідувально-підривної діяльності на користь РФ.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Державний департамент США висловив стурбованість розширенням воєнної співпраці між Північною Кореєю та Росією, повідомив речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

16 вересня Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вітає переговори про використання Україною ракет великої дальності для ударів по території Росії, однак, зауважив, що будь-яке рішення з цього питання повинні приймати окремі союзники.

Обороняючи Україну на фронті загинув 59-річний офіцер Сил спеціальних операцій, старший лейтенант ЗСУ, партієць “Євросолідарності” Андрій Гринюк. 

Окрім регулярних обстрілів та загострення ситуації на лінії фронту, в Україні нині вирує економічна війна. Росія продовжує вивозити крадене зерно з окупованих територій, поповнюючи власну казну.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативні ситуацію на фронті станом на 22:00 16 вересня. Загалом, від початку цієї доби відбулося 153 бойових зіткнення.