FT: Мобілізації в Україні уникають близько 800 тисяч осіб

Джерело: Дмитро Наталуха в інтерв’ю Financial Times

В Україні близько 800 тисяч військовозобов’язаних чоловіків, уникають служби в армії. Вони змінили свою фактичну адресу проживання та влаштувавшись на роботу з “чорною” зарплатнею.

Як заявив голова комітету з питань економічного розвитку при Верховній раді Дмитро Наталуха, перехід такої кількості чоловіків у нелегальне становище провокує співробітників ТЦК “добирати” до української армії осіб, котрі працюють офіційно. Це, своєю чергою, загрожує Україні серйозною економічною кризою та закриттям підприємств через нестачу кадрів.

За його словами, з початку повномасштабної війни українські компанії вже втратили в середньому 10-20% співробітників через призову або еміграцію.

У червні до Ради внесли законопроєкт про “економічне бронювання”. Згідно з документом, компанія може сплачувати військовий збір розміром 20 тисяч гривень на місяць за конкретного працівника і цим відтерміновувати призов. Якщо депутати проголосують документ, від військової служби буде звільнено майже 900 тисяч осіб, а на потреби армії вдасться зібрати додаткових 20 млрд гривень.

Додамо, нині в Україні можливо забронювати від мобілізації 1,2 млн осіб – для забезпечення військових потреб, сказав заступник міністра економіки Віталій Кіндратів. На сьогодні близько 800 тисяч осіб вже заброньовано.

Також є запас для бронювання працівників критично важливих підприємств. Такі структури можуть забронювати усі 100% співробітників. Такими підприємствами можуть бути ті, що критично важливі для забезпечення потреб української армії, інших військових підприємств, компанії паливо-енергетичного та оборонно-промислового комплексів.

Також у переліку врахували підприємства, які займаються будівництвом фортифікаційних споруд або займаються міжнародною технічною допомогою.

Раніше електронне бронювання військовозобов’язаних працівників стало доступним через портал “Дія”. Керівники критично важливих для економіки України підприємств тепер можуть скористатися цим новим сервісом.

Зауважимо, 24 червня міністр освіти Оксен Лісовий повідомив, що відтепер вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають права на відстрочку.

Міністр пояснив, що протягом минулих двох років стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, котрі “раптом згадали, що їм потрібна друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура”.

Французькі ЗМІ повідомили, що в Катарі нібито досягли угоди з Україною та Росією про обмін тринадцятьма дітьми. Однак Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заперечив цю інформацію, зазначивши, що жодних угод про обмін дітьми не було і не може бути.

Організація Об’єднаних Націй (ООН) не має коштів для допомоги українцям цієї зими, повідомила представниця агентства ООН у справах біженців Кароліна Ліндхольм Біллінг.

У результаті операції кіберфахівців ГУР Міноборони з 23 по 26 вересня було атаковано понад 800 серверів у різних регіонах Росії.

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з американським колегою Джо Байденом. Лідери обговорили “план перемоги” України та подальшу підтримку США.

Президент США Джо Байден під час зустрічі з українським лідером Володимиром Зеленським оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $2,4 млрд.