Байден зустрівся з командою з нацбезпеки на тлі загрози нападу Ірану на Ізраїль

Джерело: BBC

Президент США Джо Байден провів зустріч з високопоставленою командою нацбезпеки на тлі загрози нападу Ірану на Ізраїль.

Байден сказав, що йому повідомили про те, що США готуються підтримати Ізраїль у випадку атаки, а глава Держдепу США Ентоні Блінкен сказав, що офіційні особи “цілодобово” працюють над тим, аби запобігти ескалації.

Як повідомляє американське видання Axios, під час брифінгу Байдену повідомили, що час і характер іранської атаки залишаються неясними. Водночас днем ​​раніше Блінкен сказав своїм колегам з G7, що Іран і Хезболла можуть напасти на Ізраїль протягом 24-48 годин.

Після зустрічі Байден сказав, що отримав оновлену інформацію про загрозу з боку Ірану та його проксі-сил та, про зусилля з деескалації та підготовку підтримки Ізраїля.

Він також додав, що США вживають заходів, аби відповісти на атаку на американську базу в Іраку “у спосіб та місце, які ми виберемо”.

У Білому домі вважають, що невдовзі Іран атакуватиме Ізраїль через вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханіє. Натякає на це і Верховний лідер Ірану Алі Хамейні, який написав у своїх соцмережах: “Після цієї гіркої, трагічної події, яка відбулася в межах Ісламської Республіки, наш обов’язок – помститися”. Алі Хаменеї видав наказ завдати прямого удару по Ізраїлю у відповідь на вбивство в Тегерані лідера ХАМАС Ісмаїла Ханіє. Про це повідомили троє іранських посадовців, ознайомлених з наказом.

Як повідомляють західні джерела розвідки, Іран планує напасти на Ізраїль у день Тиша Б’Ав – єврейський День катастрофи, в який євреї оплакують втрату Першого та Другого храмів. Тиша Б’Ав починається 12, а завершується 13 серпня.

Київський апеляційний суд став на бік проросійського діяча Андрія Портнова і відмовив у задоволенні скарги керівниці київського бюро Радіо Свобода та проєкту журналістських розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької. 

До Умані прибувають хасиди для святкування Рош га-Шана – єврейського Нового року, який цього року відзначатимуть 2-4 жовтня. Очікують, що  на святкування приїде понад 50 тисяч паломників.

Новим генеральним секретарем ліванського угруповання обрали двоюрідного брата Насралли – Хашема Сафіддіна, котрий до цього перебував на посаді голови виконавчого комітету.

Представник ГУР МО України Андрій Черняк повідомив, що під час операції Воєнної розвідки із зачистки Вовчанського агрегатного заводу ватажки російських військ усвідомлювали безнадійність повернення контролю над об’єктом, однак, змушували своїх солдатів чинити опір.

Президент України прокоментував російські висловлювання стосовно можливого застосування ядерного озброєння. Він зауважив, що Путін може вдарити будь-коли і по будь-якій країні, але, навряд чи піде на цей крок.