«Гарантії безпеки без членства в НАТО не дадуть Україні сталого миру»: Порошенко про вступ України до Альянсу

Джерело: Петро Порошенко в етері телемарафону “Наблизити НАТО”.

П’ятий президент України та лідер партії “Європейська Солідарність” Петро Порошенко заявив, що гарантії безпеки не можуть замінити повноцінне членство в НАТО.

За словами п’ятого президента, гарантії безпеки без членства в НАТО не дадуть Україні сталого миру. Він зауважив, що у підсумковому документі Вільнюського саміту є лише декларація про наміри, і необхідно зробити все, щоб за рік до наступного саміту НАТО виконати критерії членства, а не витрачати цей час на дискусії про гарантії.

“Гарантії – важливі. Але в жодному разі вони не можуть підмінити повномасштабне членство в НАТО. Гарантії повинні мати три речі. Перше: вони мають бути юридично обов’язкові. Із санкціями, якщо вони не виконуються. Поки що про це не йдеться. Друга позиція. Вони повинні мати чіткий перелік засобів і заходів, які будуть здійсненні. Там поки що написано лише “ми проведемо негайні консультації”. І третя позиція. Гарантії мають бути складовою частиною нашого членства”, – зазначив Петро Порошенко.

На його думку, гарантії можуть бути прийнятні лише за зразком Фінляндії або Швеції – коли вони діють до моменту членства в НАТО.

“От ми через рік вступаємо, цей рік діють гарантії. Якщо нашу увагу відвернуть від членства переговорами про гарантії, це – поразка України”, – наголосив Порошенко.

Крім того, під час телемарафону “Наблизити НАТО” Петро Порошенко сказав, що скасування ПДЧ (Плану дій щодо членства в НАТО) і відсутність запрошення для України в НАТО означає – для союзників наша держава поки не готова стати учасницею Альянсу.

Він також зауважив, що скасування ПДЧ за умови відсутності запрошення – це скоріше поганий сигнал, бо ПДЧ містить не лише зобов’язання України, а й зобов’язання НАТО.

“Нема чим пишатися щодо того, що прибрали ПДЧ. Якби його прибрали так, як його прибрали для Фінляндії і Швеції, все зрозуміло. Ми констатуємо, що країна готова, і чекаємо консенсусного рішення – ратифікації приєднання країн”, – пояснив п’ятий президент України.

А також зауважив, що стосовно України, то ситуація інша. Адже ПДЧ – означає не лише зобов’язання України, але й зобов’язання партнерів.

“Це означає: якщо ми виконали – партнери зобов’язані прийняти. Нема ПДЧ, але й нема зобов’язань нас прийняти”, – пояснив Порошенко.

Також Порошенко закликав не допустити альтернативи членству в НАТО. На його думку, альтернативні процеси, якими можуть замінити членство в НАТО, небезпечні для України.

Відтак, п’ятий президент України назвав три безпекові сценарії, з яких лише приєднання України до Альянсу дасть реальні гарантії безпеки.

Перший сценарій я вважаю єдино можливим для України – це гарантії перед вступом, які діють виключно до вступу і є юридично зобов’язаними. І повномасштабне членство України  в НАТО в найкоротший термін, який є складовою частиною мирного плану”, – пояснив Порошенко.

Друге – умовно кажучи, ізраїльські гарантії. Що передбачають ізраїльські гарантії? Постачання зброї воюючій країні – ми і так її маємо. Передачу розвідданих і технологій – ми й так їх маємо. І політична підтримка у світі – ми й так її маємо. Але це означає війна без кінця, бо Ізраїль протистоїть маленькому Сектору Газа і слабким диктаторським арабським режимам. Проти нас воює друга ядерна держава світу, я не кажу друга армія світу, але друга ядерна держава за кількістю боєголовок, це об’єктивно. І гарантії такого роду не працюють”, – зазначив Порошенко.

І третя позиція – якщо ми будемо звинувачувати наших партнерів й наших союзників, якщо наступить втома від України, вони відвернуться від нас, то це третій варіант – варіант Афганістану. Ми все одно не здамося, але це величезна загроза існуванню нації і країни. Саме тому зараз НАТО для нас важливіше за будь-що”, – наголосив Порошенко.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.