США наказують прискорити розгортання ударної групи на Близькому Сході через побоювання нападу Ірану на Ізраїль

Джерело: Guardian.

США наказали прискорити розгортання ударної групи винищувачів і військових кораблів на Близькому Сході, оскільки регіон готується до можливих атак з боку Ірану та його союзників після вбивства високопоставлених членів ХАМАС і Хезболла.

Після розмови зі своїм ізраїльським колегою Йоавом Галлантом міністр оборони США Ллойд Остін наказав ударній групі “Авраам Лінкольн” прискорити її розгортання в регіоні, водночас оголосивши про розгортання підводного човна з керованими ракетами.

Аналітики відзначають, що Пентагон рідко публічно оголошував про розміщення підводного човна.

Збройні сили США вже заявили, що розгорнуть додаткові винищувачі та військові кораблі на Близькому Сході, аби зміцнити оборону Ізраїлю.

У Білому домі вважають, що невдовзі Іран атакуватиме Ізраїль через вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханіє. Натякає на це і Верховний лідер Ірану Алі Хамейні, який написав у своїх соцмережах: “Після цієї гіркої, трагічної події, яка відбулася в межах Ісламської Республіки, наш обов’язок – помститися”. Алі Хаменеї видав наказ завдати прямого удару по Ізраїлю у відповідь на вбивство в Тегерані лідера ХАМАС Ісмаїла Ханіє. Про це повідомили троє іранських посадовців, ознайомлених з наказом.

Іран опублікував список потенційних цілей в Ізраїлі, які можуть бути атаковані під час неминучого удару у відповідь.

Нині ЗМІ повідомляють про 22 цілі, про які Іран оголосив через портал новин своїх збройних сил Defapress. Серед них – нафтові та газові родовища у Середземномор’ї, електростанції на півночі Ізраїлю, військові бази та урядові будівлі в Єрусалимі та Тель-Авіві (зокрема будівля Кнесета, офіс прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху та міністерство оборони). Крім того, у приціл Ірану потрапили три аеропорти та дві гавані.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур повідомив, що країна розглядає можливість закупівлі оборонної продукції з України. Така співпраця могла б допомогти Україні збільшити виробництво.

У Миколаєві волонтерки збирають книги російською мовою для здачі на макулатуру, аби підтримати Збройні сили України.

Втрати елітної 155-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ, яка брала участь у битві за Вугледар, який російські війська намагалися зайняти з 2022 року, становлять 2,4 тисячі осіб.

У Центрі нацспротиву повідомили, що росіяни завезли до захоплених українських шкіл на тимчасово окупованих територіях чергову партію пропагандистської літератури.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 13 жовтня. На даний час відбулося 105 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Курахівському напрямку, також ворог активний на Лиманському, Покровському та Куп’янському напрямках.