Ошукали військових на ₴46 мільйонів: правоохоронці викрили злочинне угруповання

Джерело: Нацполіція України

Українські правоохоронці спільно з колегами з Молдови викрили злочинне угруповання, яке ошукало українських захисників на понад 46 мільйонів гривень, продаючи неіснуючі дрони та автомобілі.

Викрили зловмисників оперативники кіберполіції Києва та слідчі слідчого управління ГУНП у місті Києві за процесуального керівництва Київської міської прокуратури спільно з Управлінням розслідувань “Центр”. Національного інспекторату розслідувань Республіки Молдова.

За даними правоохоронців, зловмисники з 2023 року ошукували українських захисників, членів їх сімей та волонтерів, продаючи неіснуючі автівки та БпЛА. Загалом зафіксовано 67 злочинних епізодів. Вісьмох зловмисників затримано у межах міжнародної спецоперації на території Молдови.

Зловмисники – особи віком від 17 до 46 років. Всі вони мешканці Одеської області, які виїхали до Молодови після початку повномасштабної війни і там розгорнули злочинну діяльність.

Головний організатор схеми – 34-річний уродженець Росії, який розподілив між спільниками обов’язки з постачання на територію Молдови сім-карт українських мобільних операторів, створення фейкових оголошень на популярних маркетплейсах та рекламну кампанію для просування своїх “послуг” в інтернеті.

Шахраї публікували оголошення про продаж автомобілів для ЗСУ за низькими цінами. З тими, хто хотів придбати авто, вони спілкувались в одному з месенджерів і домовлялись про передоплату за привезення автомобіля чи придбання дронів.

“Особливий цинізм полягав у тому, що зловмисники вимагали від потерпілих документально підтвердити свою приналежність до ЗСУ або волонтерської діяльності. Далі, отримавши від них кошти, аферисти насміхались з потерпілих, висловлювали гасла на підтримку РФ, видаляли листування та блокували замовників, не виконуючи зобов’язань”, – наголосили у поліції.

Отримані кошти зловмисники знімали у банкоматах на території Молдови або ж використовували для покупок в інтернеті з онлайн-оплатою. За ці кошти фігуранти купляли транспортні засоби преміумкласу і золоті вироби.

Загалом у межах міжнародної операції правоохоронці здійснили 23 обшуки у Молдові і 13 в Україні (на Одещині та Дніпропетровщині) за адресами проживання фігурантів та у їхніх автівках.

У межах обшуків вилучено близько 250 тисяч гривень, 61 тисяча доларів, 20 автівок преміумкласу, близько 5 кг золотих виробів, мобільні телефон, понад 80 банківських карт Молдови, України та РФ, зброю, чорнові записи, комп’ютерну техніку.

Фігурантам та їхньому спільнику оголошено підозри за ч. 6 ст. 190 Кримінального кодексу Республіки Молдови. Рішенням суду затриманих взято під варту.

Українські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального Кодексу України. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Викриттю фігурантів сприяли представники служб безпеки комерційних банків України. Зараз тривають слідчі дії для встановлення спільників фігурантів. У ході розслідування можлива додаткова кваліфікація злочинних дій аферистів.

Російська Федерація вперше за час повномасштабної війни протягом всього вересня щоденно атакувала територію України безпілотниками типу “Шахед”. За цей місяць було знищено 1 107 таких дронів.

Коли хтось каже, що працює без вихідних, то часом піддаєш це сумніву: «Ой, все одно ж ти колись відпочиваєш». Але коли йдеться про матерів дітей з важкими формами інвалідності, з комплексними порушеннями, особливо, якщо вони виховують дитину самі, то розумієш, що їхня доглядова праця триває фактично без спочину.

Україна розробила план для забезпечення стабільної роботи енергосистеми протягом майбутньої зими. Однак, для подальшої енергетичної безпеки в наступні зими необхідна децентралізація енергосистеми. Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко, наголошуючи на важливості заходів для підтримки енергопостачання в умовах війни.

У містечку Сьєрра-Мадре (Південна Каліфорнія) місцеві жителі скаржаться, що останнім часом ведмеді навчилися відкривати двері – як автомобілів, так і житлових будинків. Це явище стало справжньою проблемою для громади, яка вже звикла до постійних вторгнень диких тварин у їхні помешкання.

Після звільнення Вовчанського агрегатного заводу силами Головного управління розвідки МОУ — російські війська активно завдають по ньому ударів, використовуючи широкий спектр озброєння.