У Криму після деокупації хочуть вирощувати медичний канабіс – Ташева

Джерело: Таміла Ташева у Facebook

Постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева повідомила, що у межах “Стратегії економічного відновлення Криму” після деокупації на півострові планують вирощувати медичний канабіс.

За її словами, “Стратегію економічного відновлення Криму” готували минулого року до ІІ саміту “Кримської платформи”. Над розробкою проєкту працювало Представництво спільно з Київською школою економіки, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Центром оборонних стратегій.

“Вирощування медичного канабісу в окремих регіонах Криму (після його легалізації в Україні). Також сприяння виробництву медичних засобів на основі канабісу та експорту його до інших країн, де цю речовину легалізовано. Багато крутих ідей увійшло у підсумковий документ, і саме ця ідея, ще рік тому була відображена у документі”, – зазначила Ташева.

Нагадаємо, Верховна Рада України проголосувала в першому читанні за законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні. Закон підтримали 268 депутатів.

Депутати повинні проголосувати за законопроєкт ще у другому читанні, далі його має підписати президент і лише тоді він набуде чинності.

Міністерство охорони здоров’я запропонувало легалізувати канабіс для медичних цілей.

У відомстві пояснили, що медичний канабіс здатен запобігати стражданням пацієнтів та покращити їхнє лікування. За попередніми висновками, подібні ліки здатні позитивно впливати на лікування хвороби Альцгеймера, хвороби Гантінгтона і синдрому Туретта, захворювань травного тракту, хронічного болю невропатичного походження, сприяти налагодженню сну тощо.

Медичний канабіс є ефективним у випадку психічних патологій, що виникають внаслідок вживання психоактивних речовин зі стимулюючою дією на організм людини. Ще препарати застосовують у лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Завданням медичного канабісу також є полегшення болю, зокрема для пацієнтів з ВІЛ.

Зауважимо, що медичний канабіс містить речовину канабідіол, яка не є психоактивною речовиною. Її активно використовують у харчових продуктах, декоративній косметиці. Крім того, її можна придбати цілком легально, наприклад, у вигляді олії.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.