Сирський повідомив про створення військової комендатури на Курщині

Джерело: Володимир Зеленський/Фейсбук

15 серпня президент Володимир Зеленський провів Ставку Верховного Головнокомандувача. Зокрема обговорили просування Збройних сил у Курській області.

Під час засіданні Ставки, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що у Курській області Росії створили військову комендатуру, її очолив генерал Едуард Москальов.

На території Курської області завершено пошук та знищення противника у населеному пункті Суджа, – наголосив генерал.

Українським військам станом на 15 серпня вдалося проникнути на 35 кілометрів углиб регіону, просування за добу склало 1,5 км, під контролем ЗСУ зараз перебувають 1150 кв. км території РФ, прозвітував воєначальник главі держави.

Для дотримання правопорядку і забезпечення першочергових потреб населення на підконтрольних територіях створено військову комендатуру. Призначено її керівника –- генерал-майора Москальова, – пояснив Головком ЗСУ.

За сьогодні війська України просунулись на окремих ділянках від 500 метрів до півтора кілометра і продовжують ведення наступальних дій.

Зауважимо, 13 серпня президент США Джо Байден заявив, що наступ українських військ в Курській області ставить російського президента Володимира Путіна перед “справжньою дилемою”.

7 серпня речник Держдепартаменту США Метью Міллер під час брифінгу пояснив, що Україна заздалегідь не проінформувала США про свій план наступу на територію РФ. Тож американська сторона вважає операцію на ворожій території суверенним рішенням Києва.

Своєю чергою, речник Єврокомісії Петер Стано прокоментував події в Курській області. Посадовець заявив, що, згідно з міжнародним правом, Україна має право захищатися, включно з ударами по агресору на його території.

8 серпня заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх наголосила, що наступ українських військ на російську Курську область “відповідає нашій політиці”.

Додамо, що ввечері 7 серпня у Курській області РФ запровадили режим надзвичайної ситуації, заявив тимчасовий виконувач обов’язків глави регіону Олексій Смірнов. Серед причин рішення він назвав “складну оперативну ситуацію у прикордонних районах” та необхідність “ліквідувати наслідки” заходу ЗСУ до області.

Режим НС у Курській області запровадили через 36 годин після початку наступу ЗСУ на регіон: за даними Міноборони РФ, українська армія зайшла на територію області приблизно о 8 ранку 6 серпня. До вечора 7 серпня Збройні сили України взяли під свій контроль щонайменше 11 населених пунктів під Курськом, а також газовимірювальну станцію “Суджа”, яка забезпечує приблизно половину постачань російського “Газпрому” до Європи.

Зауважимо, 12 серпня президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача ЗСУ, на якій серед головного – заслухав доповідь Головкома Олександра Сирського про ситуацію у Курській області, тим самим офіційно підтвердив, що ЗСУ проводять наступ на території РФ.

Вже 13 серпня Головнокомандувач ЗСУ доповів, що станом на сьогодні під контролем української армії перебуває 74 населених пункти Курщини.

Раніше The Economist зауважив, що шестиденна операція України в Росії просувалася швидше, ніж багато хто осмілювався навіть подумати. Напад, оповитий таємницею, застав Кремль зненацька. Близько 76 000 місцевих жителів втекли, а російська влада оголосила там надзвичайний стан.

Українська влада та військові, як і раніше, не називають мети операції ЗСУ в Курській області. Але якщо одна з них – відтягнути російські війська з тих ділянок фронту, де обороні зараз доводиться нелегко, результат поки що неоднозначний. На найскладнішому для ЗСУ напрямку, Донецькому, наступ російської армії триває. Але, схоже, деякі підрозділи РФ таки перекинула під Курськ із Харківської області.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.