Швейцарія заблокувала $1,5 млрд російського олігарха Керімова

Джерело: Le Temps

Генпрокуратура Швейцарії розслідує діяльність чотирьох осіб, пов’язаних із російським олігархом Сулейманом Керімовим. Через це тимчасово заморозили 1,3 млрд швейцарських франків ($1,5 млрд).

Чотирьох осіб підозрюють у порушенні Закону про ембарго у зв’язку з поточною ситуацією в Україні та відмиванні грошей. Розслідування щодо Керімова розпочали в листопаді 2023 року, провівши вісім обшуків.

Загалом заморожено 7,1 млрд франків ($8,14 млрд) санкційних активів. Арештів ще не було, діє презумпція невинуватості.

Довідка: Сулейман Керімов — російський бізнесмен, власник компанії «Полюс», член Ради Федерації РФ. У 2017 році його затримували у Франції за несплату податків, а згодом звільнили після сплати €40 млн застави. Керімов під санкціями США, Великої Британії та ЄС. У червні суд Нью-Йорка відмовив США у продажу супер’яхти Amadea, яка йому належить, через високі витрати на її утримання.

  • Російський мільярдер Михайло Фрідман подав позов до Люксембургу, оскаржуючи санкції. Бізнесмен звернувся до Гонконзького міжнародного арбітражного центру (HKIAC) із вимогою компенсації у розмірі 16 мільярдів доларів.
  • Сполучені Штати в п’ятницю, 9 серпня, запровадили санкції проти фізичних та юридичних осіб у Білорусі, які підтримували повномасштабне вторгнення РФ в Україну через виробництво військових ресурсів і доставлення товарів.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

18 вересня у Китаї чоловік скоїв напад з ножем на учня японської школи. Це не перший такий інцидент за останні місяці.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Аналітики ISW зреагували на атаку України по російському складу боєприпасів у Топорці (Тверська область, РФ) та наголосили, що подальші подібні атаки вплинуть на здатність окупантів наступати.