Винищувачі НАТО перехопили десять літаків РФ над Балтійським регіоном

Джерело: звіт Міноборони Литви

За минулий тиждень винищувачі НАТО тричі злітали для супроводу російських літаків над територію країн Балтії. Відтак перехопили десять літаків РФ над Балтійським регіоном.

Уперше винищувачі Альянсу вилетіли на ідентифікацію російського літака Іл-20 ще 13 серпня. Наступного дня у полі зору винищувачів НАТО опинилися вісім російських літаків — два ТУ-22М3, два СУ-30, два СУ-35 і два СУ-27.

Тоді як 16 серпня вдруге ідентифікували літак Іл-20, який летів з Калінінградської області до материкової частини РФ. Він не виходив на радіозв’язок, не мав плану польотів та увімкненого ретранслятора.

Додамо, що 6 серпня Італія підняла винищувачі Eurofighter Typhoon для перехоплення невизначених літаків, які перебували у повітряному просторі Балтії, повідомило Міністерство оборони країни.

Зауважимо, у 2023 році повітряні сили НАТО по всій Європі понад 300 разів підіймалися на перехоплення російських військових літаків, які наближалися до повітряного простору Альянсу, водночас більшість перехоплень відбувалися над Балтійським морем.

Раніше Франція підняла у повітря винищувачі Mirage для перехоплення російського літака Іл-20 біля узбережжя. У відомстві заявили, що зліт здійснили для перехоплення розвідувального літака РФ. Подія сталася поблизу узбережжя Естонії.

Влітку два нідерландських F-16 підняли на перехоплення двох російських бомбардувальників, що летіли в бік повітряного простору Нідерландів. Того ж дня Повітряні сили Великої Британії також підняли винищувачі Typhoon для перехоплення двох російських протичовнових бомбардувальників Ту-142 у міжнародному повітряному просторі на північ від Шотландії.

Окрім того, Повітряні сили Німеччини підняли у повітря винищувач Eurofighter з метою перехоплення російського військового літака Іл-20М у районі Фінляндії.

  • 17 січня голова Військового комітету НАТО Роберт Бауер зазначив, що Альянс потребує “трансформації” й додав, що НАТО підтримуватиме Україну.
  • Прямий збройний конфлікт НАТО з Росією ближче, ніж багато хто думає, попереджає експерт з ракетних технологій та науковий співробітник докторантури університету в Осло Фабіан Гоффман.
  • Через свої імперські амбіції Росія становить найбільшу та найгострішу загрозу для країн НАТО. У разі “заморожування” війни в Україні, Москві знадобиться шість –десять років, щоб відновити свою армію. Протягом цього періоду Німеччина спільно з Альянсом повинні дати можливість своїм Збройним силам боротися з Росією. Тільки так можна буде зменшити ризик наступної війни в Європі.
  • У НАТО попередили, що занадто велика бюрократична тяганина заважає переміщенню військ у Європі, проблема, яка може спричинити серйозні затримки, якщо розпочнеться війна з Росією.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, котра регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році).

В ООН заявили про готовність прибути на територію Курської області, підконтрольну Силам оборони. Водночас організація виявляється потребує “дозволу” Російської Федерації.

16 вересня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 11507 про включення Сил безпілотних систем до окремих родів сил Збройних сил України.