До кінця століття кількість смертей у Європі внаслідок спеки може зрости втричі

Джерело: The Guardian

Дослідження свідчать, що до кінця цього століття кількість смертей внаслідок спеки на теренах Європи може зрости утричі. Найбільший ризик – для південних країн континенту таких як Італія, Греція та Іспанія.

Зараз у Європі більше людей гине через холод, а не спеку. Відтак дехто вважає, що глобальне потепління принесе користь, зменшивши кількість смертей. Однак дослідження, опубліковане у Lancet Public Health, свідчить, що кількість загиблих буде зростати, оскільки люди ставатимуть старшими і будуть вразливіші до високих температур.

Якщо середня температура повітря зросте на 3-4 градуси, то, вважають фахівці, кількість смертей від спеки перевищить кількість смертей від холоду.

Результати дослідження показали, що зміни клімату можуть призвести до “безпрецендентних проблем” у системі загальної охорони здоров’я, насамперед під час хвиль спеки.

“Очікується, що у міру потепління та старіння населення буде набагато більше смертей, тоді як смертність від холоду зменшиться лише трохи”, – сказав співавтор дослідження Девід Гарсія-Леон.

Якщо температура підвищиться на 3 градуси вище доіндустріального рівня, смерть від спеки може призвести до 129 000 осіб за рік. Зараз кількість смертей у Європі через спеку становить 44 000.

Але щорічна кількість смертей від холоду та спеки у Європі, яка зараз становить 407 000 осіб, у 2100 році може становити 450 000 осіб, навіть якщо світові лідери досягнуть своїх планів щодо потепління на 1,5 градуса.

“Це дослідження є яскравим нагадуванням про кількість життів, якими ми ризикуємо, якщо не вдасться діяти досить швидко проти зміни клімату”, — сказала Мадлен Томсон, керівниця відділу впливу на клімат і адаптації благодійної організації Wellcome.

Прогнозоване потроєння смертності від прямої спеки в Європі є “навіть не повною картиною”, додала вона, вказавши на дослідження, яке пов’язує сильну спеку з викиднями та погіршенням психічного здоров’я.

“І ще є непрямі впливи. Ми вже бачили, як екстремальна спека може спричинити неврожай, спустошити лісові пожежі, завдати шкоди критичній інфраструктурі та вдарити по економіці – усе це матиме прямий вплив на наше життя”, – пояснила Томсон.

Дослідники змоделювали дані по 854 містах, щоб оцінити смертність від високих і низьких температур на всьому континенті. Вони виявили, що спека вб’є більше людей у ​​всіх частинах Європи, але найбільший тягар ляже на південноєвропейські країни, такі як Іспанія, Італія та Греція, а також частина Франції.

Вони спрогнозували, що кількість смертей від некомфортних температур зросте на 13,5%, якщо температура планети зросте на 3 градуси, що призведе до 55 000 додаткових смертей. Більшість померлих буде старше 85 років.

Гері Константінудіс, епідеміолог з Центру навколишнього середовища та здоров’я MRC , який не брав участі в дослідженні, сказав, що дослідження було високоякісним і дало цінну інформацію, але попередив, що прогнозування смертей, пов’язаних з температурою, складне і завжди буде містити невизначеність.

Аналіз базувався на попередньому дослідженні , яке припускало, що вплив температури на рівень смертності був постійним між 2000 і 2019 роками, сказав він, але інші дослідження повідомили про зниження через такі фактори, як покращення охорони здоров’я та зміни в інфраструктурі.

“Очікується, що неврахування цього призведе до переоцінки майбутнього впливу спеки на смертність”, – сказав він.

Дослідження також екстраполювало дані про смертність від спеки з міст на сільські регіони, які стикаються з меншим тепловим стресом.

Еліза Галло, екологічна епідеміологиня, яка вивчала смертність від спеки в Європі і яка не брала участі в дослідженні, сказала, що адаптація до підвищення спеки стає “все важливішою”.

Дослідники заохочували уряди розглянути політику щодо зменшення кількості смертей, таку як інвестиції в лікарні, створення планів дій та ізоляцію будівель. Вони підкреслили, що прогнозоване зростання смертності було зумовлене змінами в структурі населення та клімату Європи.

“Якщо ми хочемо уникнути досягнення найгіршого сценарію, дуже важливо розібратися в корені проблеми, звернувшись до викидів парникових газів”, — сказав Галло.

Дослідники дійшли висновку, що зусилля з адаптації мають бути зосереджені на регіонах з високим рівнем безробіття, бідністю, структурними економічними змінами, еміграцією та старінням населення. Вони сказали, що такі території менш здатні адаптуватися до кліматичних збитків, а також більше постраждали від зростання смертності від спеки.

Учені з Sandia National Laboratories випробували новий спосіб захисту Землі від астероїдів за допомогою вибуху рентгенівських променів.

Станом на вечір 24 вересня кількість постраждалих внаслідок російського обстрілу Харкова зросла до 34 осіб.

Виконавчий комітет Одеської міської ради опублікував список з 19 архітектурних пам’яток, які планують демонтувати, зокрема, ті, що містять символіку російської імперської політики. 

24 вересня міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що відновлення асигнувань на дорожній фонд у 2025 році сприятиме фінансуванню ремонту доріг та погашенню попередніх боргів.

Підозрюваний у спробі замаху на кандидата в президенти США Дональда Трампа, Раян Веслі Раут, раніше написав листа, в якому зізнався про наміри вбити колишнього главу Білого дому.