ЄС відхилив запит Угорщини та Словаччини на переговори щодо нафтових санкцій

Джерело: Reuters

Європейська комісія відхилила прохання Угорщини та Словаччини виступити посередником у процедурі консультацій з Україною щодо санкцій, запроваджених проти російської нафтовидобувної компанії “Лукойл”, повідомив у п’ятницю речник Комісії.

“Служби Комісії попередньо дійшли висновку, що термінові консультації не виправдані”, – сказав речник.

Він додав, що у Брюсселя немає ознак того, що санкції України створили ризик для європейської безпеки енергопостачання, оскільки російська нафта все ще надходить через нафтопровід “Дружба”, який з’єднує Росію через Україну з Чехією, Словаччиною та Угорщиною.

“Схоже, що санкції, введені Україною проти “Лукойлу”, не впливають на поточні операції з транзиту нафти через “Дружбу”, які здійснюють трейдерські компанії, оскільки “Лукойл” не є формальним власником нафти”, – сказав речник.

Словаччина та Угорщина поскаржилися в Брюссель на рішення України включити “Лукойл” у свій список санкцій, заявивши, що це заважає їм купувати російську нафту.

Цього тижня Угорщина надала Комісії додаткову інформацію з цього питання, яку Комісія проаналізує.

Довідка. Україна ввела санкції проти “Лукойлу” ще у 2018 році, які включали заборону на виведення капіталів, обмеження торгових операцій та заборону на участь у приватизації. У червні цього року обмеження розширили, включаючи транзит.

Парк бронеавтомобілів українського війська поповнився ще одним зразком бронетехніки, створеним за технологією MRAP. В оборонному відомстві кодифікували та допустили до експлуатації у військах бронеавтомобіль Roshel Senator MRAP виробництва  Канади.

Сполучені Штати Америки перекинули на острів Шемія біля узбережжя Аляски кілька підрозділів повітрянодесантних військ та реактивні системи залпового вогню HIMARS, у відповідь на зростання військової активності Росії та КНР довкола регіону.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.