Судді Тандиру продовжено тримання під вартою у справі збитого на блокпості нацгвардійця

Джерело: “Суспільне“.

Печерський районний суд Києва продовжив запобіжний захід колишньому судді Олексію Тандиру. Справа стосується збиття насмерть на блокпості в Києві 23-річного Вадима Бондаренка, військовослужбовця Національної гвардії.

Тандир мав перебувати під вартою до 21 липня без права внесення застави, але термін продовжено до 26 серпня 2023 року. Тандир просив змінити запобіжний захід на домашній арешт.Екссуддя заявив про грубе порушення принципу презумпції невинуватості. Заява стосується повідомлень ДБР, ЗМІ та окремих активістів щодо алкогольної експертизи. Він просив суд встановити, чому після двох місяців після відбору досі немає результатів алкогольної експертизи.

“Ми вважаємо це порушенням. Зверталися скрізь, проте, на жаль, жодної відповіді не отримали”, – сказав адвокат Тандира Олег Юрченко.

За словами прокурора Михайла Доманського, треба більше часу, аби уникнути неточностей. Він додав, що після ДТП велася відеофіксація на нагрудну камеру, де були перші пояснення підозрюваного, і “весь комплекс доказів вказує на наявність сп’яніння у підозрюваного”.

Адвокатка екссудді Ірина Бовнегра сказала, що нацгвардійці вчинили “безліч порушень” на блокпості, зокрема, що вони, нібито порушуючи правила, вийшли на дорогу раніше.

Представникам потерпілої сторони в їхній участі в суді відмовили.

Передумови

26 травня на проспекті Берестейському Олексій Тандир збив на смерть 23-річного нацгвардійця. Ним виявився Вадим Бондаренко, в якого залишилися дружина та троє дітей.

Фото: МВС

28 травня у Тальному (Черкаська область) відбулася церемонія прощання з військовослужбовцем. Один з його побратимів розповідав, що Вадим Бондаренко мріяв стати військовим. Його батько й брат боронять Україну від російських військових. Загиблий хотів воювати разом із ними.

Фото: “Суспільне Черкаси”

Вища рада правосуддя дозволила взяти підозрюваного під варту. Після ДТП він відмовився від проведення огляду на стан сп’яніння в закладі охорони здоров’я. В його авто знайшли пляшку від алкоголю, але він сказав, що нічого про неї не знає, заперечивши сп’яніння.

“Може, це з якогось попереднього разу вона залишилась”, – казав Тандир.

Після трагедії він не заперечував свою причетність. Суддя казав, що готовий понести відповідальність, якщо його провину доведуть.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні було розпочато за статтею про порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, якщо вони спричинили смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

2 червня Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила суддю Тандира від виконання ним суддівських обов’язків у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.