Столтенберг скликає засідання ради НАТО-Україна на 28 серпня

Джерело: The Guardian

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг скличе засідання Ради НАТО-Україна в середу, 28 серпня, на прохання Києва.

Зустріч проходитиме на рівні послів.

Очікується, що міністр оборони України Рустем Умеров проінформує союзників по відеозв’язку про ситуацію на полі бою та першочергові потреби, – заявила речниця глави НАТО Фара Дахлаллах.

На засіданнях Ради зазвичай присутні посли країн-членів НАТО та українські офіційні особи.

Зауважується, що зустріч відбудеться після недавньої хвилі масштабних ударів Росії по українському цивільному населенню та інфраструктурі.

Союзники по НАТО надали суттєву підтримку протиповітряній обороні України, і вони віддані подальшому зміцненню оборони України, – наголосила речниця.

Раніше Зеленський заявив, що російська атака по Україні 26 серпня стала однією з найбільших. ЗС РФ використали понад сотню ракет різних типів та близько сотні “шахедів”. Атаку спрямували по критичній цивільній інфраструктурі.

Зокрема російську атаку на енергооб’єкти 26 серпня віднесуть до однієї з наймасовіших, сказав радник прем’єр-міністра України, член наглядової ради “Укренерго” Юрій Бойко.

Ми повідомляли, щоночі небо над Україною мужньо боронять ЗСУ, використовуючи зокрема передане західними партнерами озброєння. І попри те, що ворог витрачає сотні мільйонів доларів на масовані удари по нашій території, вартість захисту України подекуди перевищує витрати Росії. Водночас один з найбільших масованих ударів РФ по Україні 26 серпня коштував ворогу близько 1,26 млрд доларів.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.