У Росії розкритикували МАГАТЕ після відвідин Курської АЕС

Джерело: Reuters

У Росії розкритикували Міжнародне агенство з атомної енергетики (МАГАТЕ) після того, як його очільник Рафаель Гроссі відвідав Курську АЕС.

Візит Гроссі відбувся 27 серпня. Він попередив про загрозу ядерної небезпеки на станції і додав, що оглянув пошкодження, спричинене ударом БпЛА, в якому РФ звинуватила Україну. Однак сам Гроссі не сказав, хто відповідальний за атаку.

Росія після цього заявила, що МАГАТЕ повинно зайняти “об’єктивнішу та зрозумілішу” позицію щодо ядерної безпеки. Зокрема таку позицію висловила речниця МЗС РФ Марія Захарова, водночас заперечуючи те, що вона хоче, аби МАГАТЕ мало проросійську позицію.

“Ми бачимо і оцінки, і роботу цієї структури, але кожного разу хочемо об’єктивнішого та чіткішого висловлення позицій цієї структури. Не на користь нашої країни, не на користь підтвердження позиції Москви, а на користь фактів с однією чіткою метою: забезпечити безпеку та не допустити розвитку сценарію з катастрофічним шляхом, до якого на всіх штовхає київський режим”, – сказала вона.

Україна не реагувала на звинувачення РФ про те, що ЗСУ нібито атакували Курську АЕС.

Гроссі у межах візиту сказав, що станція збудована за радянським проєктом і є вразливою, бо немає захисного купола, який би захищав її від атак БпЛА, ракет чи артилерії.

На прохання журналіста засудити пошкодження від БпЛА як “ядерну провокацію України”, Гроссі сказав, що не може “вказувати пальцем”.

“Знову ж, вказувати пальцем – це те, до чого я, як гендиректор МАГАТЕ, повинен ставитись дуже серйозно. Але очевидно, що неможна відокремити те, що ми бачили тут, від нещодавньої воєнної активності, яку ми бачили”, – сказав він.

У Шотландії водолази виявили уламки британського військового судна, який було потоплено німецьким підводним човном у Північному морі майже 110 років тому.

Нове дослідження, засноване на ДНК, отриманій з людських кісток і зубів, витягнутих зі стародавніх поховань у Скандинавії – семи з району у Швеції під назвою Фальбігден, одного з прибережних районів Швеції неподалік від Гетеборга і одного з Данії, – припускає, що причиною неолітичного занепаду населення Північної Європи близько 5 000 років тому могли стати хвороби, зокрема чума.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Колегія суддів ВАКС визнала винуватим суддю Зарічного суду міста Суми Миколу Шершака в одержанні хабаря і засудила його до позбавлення волі строком на сім років.

Британська акторка Кейт Вінслет поділилася власними уявленнями про красу, зазначивши, що вважає зморшки “неймовірно гарними”.