Китай та США обговорюють новий раунд переговорів між Байденом і Сі

Джерело: Reuters

28 серпня вищі офіційні особи Китаю та США обговорили проведення нових переговорів між президентами Джо Байденом і Сі Цзіньпіном “найближчим часом”.

Дискусія відбулася під час тривалих перемовин між головним дипломатом Китаю Ван І та радником з національної безпеки США Джейком Салліваном на тлі гострих розбіжностей між наддержавами та майбутніх виборів у США.

Обидві сторони також погодилися провести відеодзвінки між командирами своїх військових ТВД, які несуть відповідальність за гарячі точки в Індо-Тихоокеанському регіоні, що, як сподівається Вашингтон, могло б запобігти конфлікту зокрема в такому регіоні, як Тайванська протока. У Білому домі заявили, що переговори відбудуться “найближчим часом”.

Ключ до плавного розвитку китайсько-американських взаємин полягає у тому, щоб ставитися один до одного як до рівних, — сказав Ван Саллівану.

Своєю чергою, у Білому домі повідомили, що сторони провели “відверті, змістовні та конструктивні дискусії” з низки двосторонніх, регіональних і глобальних питань.

Дипломатичні зустрічі триватимуть до четверга і, як очікується, охоплять низку сфер, включаючи торгівлю, Близький Схід, війну РФ проти України та китайські територіальні претензії від Тайваню до Південно-Китайського моря.

Зокрема Ван наголосив Саллівану, що США мають припинити озброювати Тайвань і підтримати мирне “возз’єднання” Китаю, додавши, що “Тайвань належить Китаю” і що незалежність Тайваню є “найбільшим ризиком” для миру та стабільності в Тайванській протоці.

Додамо, у червні Сполучені Штати та Китай відновили напівофіційні переговори щодо ядерної зброї вперше за п’ять років, згідно з даними двох американських делегатів, які були присутні.

Американські співрозмовники висловили занепокоєння, що Китай може застосувати або погрожувати застосувати ядерну зброю, якщо зазнає поразки в конфлікті навколо Тайваню. Китайські представники запевнили американських колег, що не вдаватимуться до погроз.

Раніше Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг звинуватив Китай у розпалюванні “найбільшого збройного конфлікту в Європі” та спробі “всидіти на двох стільцях”. У КНР зреагували на заяву, закликавши “не підливати мастила у вогонь”.

Тоді як постійний представник Китаю при ООН Чжан Цзюнь заявив, що США мають припинити постачати озброєння в Україну та докласти зусиль для “встановлення миру”. Зокрема він закликав РФ та Україну виконати Мінські угоди, досягнуті у 2014 році.

Вже 5 червня відбулися політичні консультації між Україною та КНР на рівні заступників міністрів закордонних справ.

  • Посол США в Пекіні Ніколас Бернс вважає, що Китай ніяк не дотримується нейтралітету у російсько-українській війні, натомість “фактично” став на бік Путіна.
  • Китай, пропустивши мирний саміт щодо України, лобіював свій альтернативний план. Про це заявили 10 дипломатів, один із яких назвав кампанію Пекіна “прихованим бойкотом” глобальної зустрічі у Швейцарії.
  • Високопоставлені посадовці США в п’ятницю, 12 квітня, заявили, що Китай підтримує військові зусилля Росії в Україні, допомагаючи Москві нарощувати оборонне виробництво за допомогою великої кількості верстатів, мікроелектроніки, технологій безпілотників і крилатих ракет.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.

В аеропорту китайського міста Чунцин пасажирку висадили з літака, оскільки вона відмовилася випускати з рук сумку Louis Vuitton.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Двоє людей вважаються зниклими безвісти, а близько 1 000 осіб евакуйовано після повеней і зсувів на півночі Італії, в регіоні Емілія-Романья.