Ліки від діабету 2 типу знижують ризик деменції на 35% – дослідження

Джерело: The Guardian

Велике корейське дослідження виявило, що інгібітори натрійзалежного котранспортера глюкози 2-го типу (іНЗКТГ-2) можуть знизити ризик деменції на 35%.

За пронозами, до 2050 року кількість осіб з деменцією у світі зросте до 153 млн, що майже у тричі більші, аніж зараз.

Діабет 2 типу є одним із 14 факторів ризику, пов’язаних із підвищеним ризиком розвитку деменції. Іншими факторами є високий рівень холестерину, нелікована втрата зору, порушення слуху, високий кров’яний тиск, куріння, ожиріння та відсутність фізичної активності.

Тепер велике корейське дослідження, опубліковане в BMJ, припустило, що ліки, які використовуються для лікування діабету 2 типу – інгібітори натрійзалежного котранспортера глюкози 2-го типу (іНЗКТГ-2), можуть знизити ризик деменції.

Попередні дослідження показали, що іНЗКТГ-2 можуть захищати від деменції літніх людей. Водночас даних про те, чи будуть вони дієвими для молодих осіб та конкретних типів деменції – до прикладу хвороба Альцгеймера та судинна деменція – не було.

У той час як попередні дослідження показали, що інгібітори SGLT-2 можуть мати захисний ефект проти деменції для літніх пацієнтів, до цього часу будь-який захисний ефект для молодих людей і конкретних типів деменції, таких як хвороба Альцгеймера та судинна деменція, був неясним.

Вчені проаналізували дані понад 220 000 хворих на цукровий діабет 2 типу у віці від 40 до 69 років Корейської національної служби медичного страхування, у яких ще не було деменції.

Половина приймала іНЗКТГ-2, які зменшують кількість глюкози, яку реабсорбують нирки, а половина приймала інший препарат – інгібітори дипептидилпептидази 4 (DPP-4), який блокує фермент, який допомагає підвищити рівень інсуліну після їжі.

Загалом протягом періоду дослідження було виявлено 1172 учасники, у яких нещодавно діагностували деменцію.

Дослідники підрахували, що іНЗКТГ-2 були пов’язані з 35% меншим ризиком деменції порівняно з інгібіторами DPP-4. Вони також виявили зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера на 39% і зниження ризику судинної деменції на 52%, пов’язані з пацієнтами, які приймають іНЗКТГ-2.

Автори попередили, що це обсерваційне дослідження і тому не можуть довести причинно-наслідковий зв’язок, але дійшли висновку, що перепрофілювання існуючих ліків для лікування захворювань, які викликають деменцію, “має величезний потенціал”, хоча для підтвердження своїх висновків необхідні додаткові випробування.

  • Вживання обробленого або червоного м’яса підвищує ризик діабету 2-го типу, до того ж лише дві скибочки шинки на день підвищують небезпеку на 15%, про що свідчить найбільше такого роду дослідження.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.