Хорватія передала Україні роботизовану систему розмінування

Джерело: Укрінформ на конференції Globsec Forum у Празі

Хорватія подарувала Україні роботизовану систему розмінування DOK-ING MV-4.

Віцепрем’єр-міністр і міністр оборони Республіки Хорватія Іван Анушич та керівники компанії-виробника передали сертифікат представникам української сторони просто на подіумі міжнародної конференції.

Нині процес розмінування України потребуватиме багато часу та багато грошей, адже близько 26% території забруднено мінами.

У питанні гуманітарного розмінування Хорватія працює з Україною як на двосторонній основі, так і на багатосторонній, зокрема, як частина коаліції, яку очолює Литва.

*DOC-ING виробляє роботизовані системи з розмінування на дистанційному контролі. З початку повномасштабної війни компанія вже спорядила різним структурам в Україні 42 такі системи, за допомогою яких очищено майже 12 млн кв. м території, знешкоджено понад 5600 мін та інших вибухонебезпечних речовин без жертв із боку персоналу. Підготовлено понад 150 фахівців з управління системами. Незабаром компанія відкриває свій офіс в Україні.

Ми повідомляли, що Україна за півтора року значно наростила кількість машин для розмінування, підвищивши свої можливості у сфері гуманітарного розмінування. З нуля до 82 одиниць збільшилася кількість таких машин.

Також стало відомо, що Канада візьме участь у реалізації навчальних програм у протимінній діяльності за участю жінок.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.