Місія МВФ відвідає Росію вперше після вторгнення в Україну: у МЗС зробили заяву

Джерело: Reuters

Міжнародний валютний фонд відправить свою офіційну місію до Росії вперше після вторгнення в Україну у лютому 2022 року, повідомив виконавчий директор МВФ в РФ Олексій Можин.

Можин зауважив, що місія Міжнародного валютного фонду почне роботу в онлайн-форматі 16 вересня і продовжиться візитом делегації МВФ до Москви для зустрічей з російськими офіційними особами до 1 жовтня.

Фонд не надає кредитування Росії з 1998 року, а технічну допомогу – з 2022 року. Остання щорічна місія МВФ відвідала Росію в листопаді 2019 року, перед початком пандемії COVID. Жодної місії МВФ до Росії не було з початку війни Росії проти України.

Ми були виключені з цього процесу під тиском наших західних “друзів”, і подальших місій у 2022-23 роках не було, – сказав Можин зі свого офісу МВФ у Вашингтоні.

Місію очолить аргентинець Жак Міньян.

Більшість західних країн порушували питання щодо виключення Росії з МВФ після вторгнення в Україну, однак рішенню завадили Китай та Індія, котрі мають великі квоти голосів. Від початку війни західні держави-члени критикували МВФ за надто оптимістичні, на їхню думку, прогнози стосовно російської економіки, постраждалої від санкцій Заходу.

Своєю чергою, у пресслужбі МЗС заявили, що Україна занепокоєна повідомленнями про те, що Міжнародний валютний фонд планує відновити співпрацю з Росією та направити місію до Москви.

Для головної фінансової установи ООН було б абсурдом легітимізувати російський режим, який фактично зруйнував самі основи Статуту ООН, розпочавши найбільшу загарбницьку війну в Європі з часів Другої світової та вчиняючи жахливі звірства проти українського народу, – мовиться у заяві.

Українське відомство закликало МВФ не відновлювати жодної співпраці з Росією та залишатися відданими Цілям і Принципам Статуту ООН.

Звертаємося до всіх ключових стейкхолдерів, країн-членів і менеджменту МВФ із закликом ще більше ізолювати державу-агресора і не відновлювати діалог, допоки РФ вбиває цивільних, дітей, руйнує не лише Україну, а й міжнародні правила і принципи загалом, – додали у МЗС.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.