Білий дім веде перемовини з Конгресом, щоб використати $6 млрд для допомоги Україні – ЗМІ

Джерело: Reuters

Адміністрація президента США Джо Байдена почала термінові перемовини з Конгресом щодо використання 6 мільярдів доларів на допомогу Україні до кінця вересня.

Мовиться про кошти одного з механізмів військової допомоги – PDA (President Drawdown Authority – “повноваження президента щодо скорочення чисельності”).

30 вересня у Сполучених Штатах завершується фіскальний рік, а разом з ним і деякі пункти ухваленого у квітні безпекового закону, відповідно до якого США виділили 61 млрд доларів на військову допомогу Україні.

PDA було основним компонентом цього закону. Механізм дозволяє Байдену передавати оборонну допомогу Україні з запасів США.

На PDA було закладено 7,8 млрд доларів, проте значна частина цієї суми – 6 млрд доларів – так і не були використані.

Відтак адміністрація Байдена всіма силами намагається знайти рішення, аби кошти не “згоріли” після 30 вересня.

За даними джерел агентства, для збереження коштів Держдепартамент США пропонує продовжити повноваження PDA разом з Continuing Resolution – законопроєктом про надзвичайні витрати, який Сенат та Палата представників мають ухвалити у вересні, щоб запобігти припиненню роботи уряду.

Джерела наполягають, що ці 6 млрд доларів точно не зникнуть після 30 вересня, оскільки Україна має потужні двопартійну підтримку у Конгресі США.

Водночас джерела зауважили, що не розуміють, чому постачання озброєння Україні за програмою PDA цього року сповільнилось. Одним з пояснень може бути те, що Пентагон занепокоєний виснаженням свого арсеналу.

Джерела також додали, що поки рішення про збереження 6 млрд доларів для України ще не ухвалено, Білий дім розглядає й запасний план, відповідно до якого Держдеп до кінця вересня одразу оголосить про допомогу Україні на всю суму.

Тоді терміни постачання озброєння будуть продовжені, що дасть змогу поступово передавати Україні допомогу.

У Конгресі також додали, що для України є ще один доступний ресурс – близько 3 млрд доларів повноважень PDA, які виникли через бухгалтерську помилку Пентагону, Ці кошти у будь-якому випадку залишаться для допомоги Україні, бо не мають обмеженого терміну використання.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.