У США звинуватили шістьох росіян у кібератаках проти України та країн НАТО

Джерело: Мін’юст США

Міністерство юстиції США оприлюднило обвинувальний вирок проти шістьох росіян, у тому числі п’яти офіцерів ГРУ, які організовували кібератаки проти України перед повномасштабним вторгненням, а також проти десятків країн НАТО.

“В обвинувальному акті велике журі штату Мериленд висунуло обвинувачення шістьом комп’ютерним хакерам, які є резидентами та громадянами Російської Федерації, у змові з метою комп’ютерного зламу, а також у змові щодо шахрайства”,- йдеться в повідомленні.

Як зазначається, п’ятеро обвинувачених були офіцерами частини 29155 ГРУ ГШ Росії. Шостий фігурант – цивільна особа, яка вже була раніше обвинувачена у змові з метою комп’ютерного зламу та шахрайства.

За даними судових документів, російські хакери намагалися зламати комп’ютерні системи, вилучити інформацію та порушити роботу мереж, пов’язаних з урядом України перед російським повномасштабним вторгненням. Крім того, ці особи робили все, щоби посіяти занепокоєння серед громадян України щодо безпеки їхніх державних систем та персональних даних.

“Цілями були системи й дані українського уряду, які не мали військового чи оборонного значення. Згодом також були атаковані комп’ютерні системи в країнах по всьому світу, які надавали підтримку Україні, в тому числі Сполучені Штати та 25 інших країн НАТО”, – вказано в документах.

Для того, щоби притягти до відповідальності обвинувачених, США запропонували винагороду до $10 мільйонів за інформацію про місцеперебування підсудних або їхню зловмисну ​​кіберактивність.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше.