Шмигаль запевнив, що понад 80% об’єктів ЖКГ в Україні готові до опалювального сезону

Джерело: звіт глави уряду у Верховній Раді

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що станом на сьогодні, вже 82% об’єктів житлово-комунального господарства по всій Україні готові до опалювального сезону.

За словами Шмигаля, осінньо-зимовий період буде “надзвичайно складним”. За даними Мінінфраструктури підтверджується готовність станом на зараз на 82% об’єктів житлово-комунального господарства до опалювального сезону. У тилових регіонах ці показники “трошки вищі”, у прифронтових територіях “дещо нижчі”. Наприклад, у Запорізькій області 79%, найнижчий показник в Херсонській області – 54% по готовності.

Підприємства потребують додаткового обладнання, додаткових грошей. В бюджеті в Фонді відновлення кошти є на сьогодні, також ми дофінансовуємо заходи з резервного фонду. Буквально півтора тижня тому були виділені додаткові кошти для Бурштина і Добротвора, які втратили можливість опалення, і там будуються відповідні теплові станції для підтримки тепла в цих містах в зимовий період. Це просто один з прикладів, — зазначив глава уряду.

Однак, крім цього, міста і підприємства потребують додатково 423 установки і 300 когенераційних установки і 300 блочно-модульних котелень. Прем’єр додав, що основна увага була зосереджена на Харкові та області з забезпечення таким обладнанням.

Також Шмигаль зауважив, що урядом профінансовано практично більш як 10 мільярдів гривень по захисту енергооб’єктів, окремо більше ніж 5 мільярдів гривень профінансувало “Укренерго” на створення відповідного захисту.

Додамо, 8 травня Кабінет міністрів України створив штаб підготовки до наступного опалювального сезону. До складу штабу увійшли представники ключових міністерств та відомств, народні депутати, представники громад.

Штаб мав координувати всі роботи з подолання наслідків російського енергетичного терору, модернізації та адаптації паливно-енергетичного комплексу до нових викликів.

Водночас як повідомив нардеп Олексій Гончаренко, у першому кварталі 2024 року з Державного бюджету не виділяли кошти на захист енергетичних об’єктів України.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.