Україна втрачає понад $11 млрд щороку через заміновані території

Джерело: пресслужба Мінекономіки

Україна щороку втрачає 11,2 млрд доларів через заміновані території, що дорівнює 5,6% ВВП України у 2021 році, мовиться у дослідженні Tony Blair Institute проведеному спільно із Мінекономіки.

Зокрема Чернігівська, Сумська, Миколаївська та Харківська області втратили понад 20% ВВП. Місцеві бюджети цих регіонів недоотримують понад $1,1 млрд податків через заміновані території.

Для прискорення процесу гуманітарного розмінування Уряд запустив програму компенсацій для фермерів, що планують розміновувати с/г ділянки, на яких працюють.

Також ведеться робота зі збільшення кількості операторів протимінної діяльності. Зараз в системі Prozorro оголошено десять аукціонів на закупівлю послуг із розмінування земель сільськогосподарського призначення.

Загальна площа земель, які планується розмінувати — понад 3 700 га, — зауважила міністерка економіки Юлія Свириденко під час дискусії із філантропом Говардом Баффетом.

За оцінкою Світового Банку для розмінування всієї території України знадобиться майже 35 млрд доларів.

Раніше Кабінет Міністрів України ухвалив рішення збільшити компенсацію витрат аграріїв на розмінування сільськогосподарських земель до 100%. Раніше відшкодування покривало до 80% витрат.

Ми повідомляли, що Україна за півтора року значно наростила кількість машин для розмінування, підвищивши свої можливості у сфері гуманітарного розмінування. З нуля до 82 одиниць збільшилася кількість таких машин.

Також стало відомо, що Канада візьме участь у реалізації навчальних програм у протимінній діяльності за участю жінок.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Нещодавно Букви опублікували інтерв’ю із сестрою українського військовослужбовця, який офіційно вважається безвісти зниклим. За словами…

Внаслідок нічних і ранкових російських обстрілів Сумської області 19 вересня загинули двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення. Ворог здійснив 19 атак по прикордонних районах та населених пунктах, зафіксовано 38 вибухів.

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив у середу, 18 вересня, що, ймовірно, зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським, який наступного тижня відвідає США.

Президент України Володимир Зеленський наступного тижня зустрінеться з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс у Вашингтоні. Зустріч відбудеться на тлі зусиль Гарріс зміцнити свій зовнішньополітичний профіль, повідомляє ЗМІ із посиланням на джерело, обізнане з питанням.