Китай заборонив своїм автоконцернам зводити заводи у Росії

Джерело: Reuters

На нещодавній зустрічі Міністерство торгівлі Китаю попередило автовиробників країни про ризики інвестування в автомобілебудування в РФ. Китайські компанії прагнуть міжнародної експансії з метою компенсувати уповільнення зростання на внутрішньому ринку.

На зустрічі, що відбулася на початку липня, відомство наказало місцевим автовиробникам не інвестувати в Індію, посилаючись на директиву центрального уряду, “настійно не рекомендувало” інвестувати в Росію та Туреччину, і використовувало більш м’який тон, щоб акцентувати ризики при будівництві заводів в Європі та Таїланді.

Щоб знизити можливі ризики через геополітичні проблеми, посадовці рекомендували використовувати зарубіжні заводи для збірки з компонентів, доставлених з Китаю.

Російський автопром пережив катастрофічний обвал внаслідок повномасштабної війни. Через зупинку заводів іноземних виробників, які залишили Росію, випуск у 2022 році впав утричі до мінімуму з розпаду СРСР: з конвеєрів зійшло 450 000 легкових автомобілів. Через проблеми з комплектуючими навіть “АвтоВАЗ” зупинявся на кілька місяців. Тоді як у передвоєнному 2021 році на заводах компаній, які вийшли з ринку після вторгнення, було зроблено більш як 70% з 1,34 млн випущених у РФ автомобілів. Глобальним автоконцернам належало 10 з 21 автозаводу, що працював у країні, а ще шість, включаючи “АвтоВАЗ” і “Автотор”, збирали їх моделі.

  • Міністр економіки Німеччини Роберт Габек попередив уряд Китаю про економічні наслідки підтримки Росії у її війні проти України.
  • Китайський виробник мікросхем Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. (AMEC) подав позов проти Пентагону, вимагаючи виключити його з чорного списку, що забороняє вести бізнес з американськими фірмами.
  • Банки Киргизстану перекривають популярний канал платежів з РФ до Китаю за санкційні товари, поскаржилися кілька імпортерів.

Служба безпеки України затримала у Харкові агента російської воєнної розвідки, який коригував удари керованими авіабомбами (КАБ) по позиціях українських військових. Основними цілями агента були тимчасові базування Сил оборони, що брали участь у бойових діях на Харківському напрямку.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Нещодавно Букви опублікували інтерв’ю із сестрою українського військовослужбовця, який офіційно вважається безвісти зниклим. За словами…