Вагітність може зменшувати об’єм сірої речовини головного мозку – дослідження

Джерело: Reuters, дослідження в Nature Neuroscience

Нове дослідження показало, що мозок зазнає значних змін під час вагітності, деякі з яких швидкоплинні, а інші більш стійкі.

Дослідники вперше склали карту цих змін на основі 26 сканувань, проведених від трьох тижнів до зачаття, протягом дев’яти місяців вагітності та двох років після пологів.

Дослідження виявило зменшення об’єму сірої речовини кори головного мозку та збільшення мікроструктурної цілісності білої речовини. Ці зміни пов’язані з підвищенням рівня гормонів естрадіолу та прогестерону.

Сканування мозку показало зменшення сірої речовини в середньому на 4% приблизно у 80% досліджуваних ділянках мозку. Невелике відновлення після пологів не повернуло об’єм до рівня, який був до вагітності.

Крім того, виявилося, що в більшості ділянок мозку об’єм сірої речовини поступово зменшується залежно від терміну вагітності. Однак, це зменшення не є тривожним — воно свідчить про більшу компактизацію сірої речовини та формування нових зв’язків між нейронами.

Хоча це дослідження проводилось лише на одній жінці, воно виявило важливі та стійкі зміни в структурі мозку під час вагітності. Такі результати можуть допомогти зрозуміти, наприклад, причини післяпологової депресії, від якої страждають деякі жінки. Однак для детальнішого вивчення змін у мозку вагітних необхідні дослідження з більшою кількістю учасниць.

Американська акторка Деметрія МакКінні з’явилася на вечірці після вручення телепремії “Еммі-2024”, яка відбулася 15 вересня у Лос-Анджелесі, у вбранні GASANOVA.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.

В аеропорту китайського міста Чунцин пасажирку висадили з літака, оскільки вона відмовилася випускати з рук сумку Louis Vuitton.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.