РФ розповсюдила фейк про те, що Камала Гарріс вчинила ДТП з дитиною і втекла

Джерело: Reuters

За даними Microsoft, Росія причетна до створення фейку про віцепрезидентку Сполучених Штатів, кандидатку у президенти США Камалу Гарріс.

Мовиться про новину, яка розповсюджується соцмережами, що “Гарріс у 2011 році скоїла ДТП у Сан-Франциско, наїхавши на 13-річну дівчинку і втекла з місця інциденту, а дитину після цього паралізувало”.

У Microsoft після розслідування повідомили, що це – таємна російська операція з дезінформації.

З’ясувалось, що у межах операції Росія створила відео, з “жертвою Гарріс”, на роль якої взяли проплачену акторку та розповсюдила його через фейковий вебсайт неіснуючого новинного агентства Сан-Франциско “KBSF-TV”.

До створення фейку причетна російська група “Storm-1516”, пов’язана з кремлівською фермою тролів.

У Microsoft наголосили, що це викриття є ознакою того, що Росія посилює спроби втрутитись у вибори президента США.

У компанії додали, що Росії знадобився час, аби переорієнтувати свої операції з впливу після того, як Джо Байден зняв свою кандидатуру. Кампанія проти Гарріс розпочалась наприкінці серпня.

“Storm-1516 почала виготовляти контент, у якому залучала віцепрезидентку Гарріс та губернатора Волца (кандидат на посаду віцепрезидента США) у безглузді фейкові теорії змови”, – мовиться у заяві.

За даними експертів, “Storm-1516” відома тим, що створює фейкові відеоролики з залученням акторів, які розповсюджують неправдиву і скандальну інформацію, називаючи себе інформаторами чи журналістами.

Вебсайт “KBSF-TV” створили незадовго до публікації статті про “ДТП за участю Гарріс”. Цю новину згодом розповсюдили у соцмережах, зокрема на платформі X з тегом #HitAndRunKamala.

3 вересня відео розповсюдили в акаунті Aussie Cossack на X, який позиціює себе як “зареєстрований іноземний агент Sputnik News”. До відео вони додали підпис з проханням зробити ролик вірусним. Загалом відео подивились понад 2,7 млн разів.

У Microsoft зауважили, що це відео розповсюджували найбільше саме проросійські суб’єкти. Також повідомляється, що фейкові відео “Storm-1516” зазвичай розповсюджує саме Aussie Cossack.

У Шотландії водолази виявили уламки британського військового судна, який було потоплено німецьким підводним човном у Північному морі майже 110 років тому.

Нове дослідження, засноване на ДНК, отриманій з людських кісток і зубів, витягнутих зі стародавніх поховань у Скандинавії – семи з району у Швеції під назвою Фальбігден, одного з прибережних районів Швеції неподалік від Гетеборга і одного з Данії, – припускає, що причиною неолітичного занепаду населення Північної Європи близько 5 000 років тому могли стати хвороби, зокрема чума.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Колегія суддів ВАКС визнала винуватим суддю Зарічного суду міста Суми Миколу Шершака в одержанні хабаря і засудила його до позбавлення волі строком на сім років.

Британська акторка Кейт Вінслет поділилася власними уявленнями про красу, зазначивши, що вважає зморшки “неймовірно гарними”.