Литва додатково скерує €10 млн на виробництво ракети «Паляниця»

Джерело: lrt

18 вересня міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас представив інформацію про додаткову військову підтримку України на закритому засіданні Комітету Сейму з питань національної безпеки і оборони.

Додатково це буде близько 40-50 млн євро цього року, – заявив він журналістам після засідання.

За словами міністра оборони, цього року Литва вже надала Україні допомогу на 153 млн євро.

За допомогою додаткових 10 млн євро країна планує зробити свій внесок у виробництво ракетного безпілотного комплексу “Паляниця” в Україні, поставить радари, обладнання для розмінування, системи ППО малої дальності.

Ми шукаємо на ринку системи ППО малої дальності, які можна буде купити та передати. У такому разі не буде необхідності відмовлятися від своїх ресурсів, – наголосив Касчюнас.

За його словами, підтримка України ґрунтується на трьох ключових засадах: мінімальне використання ресурсів литовської армії з обов’язковою подальшою компенсацією, планування майбутніх потреб України та сприяння розвитку литовської оборонної промисловості. Як приклад, міністр навів виробництво литовських дронів.

Литва зобов’язується щорічно виділяти Україні щонайменше 0,25% свого ВВП на військову допомогу, що наразі становить близько 190 мільйонів євро. З початку російської повномасштабної агресії країна вже надала Україні допомогу у розмірі 2% свого ВВП.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.