Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель засудив вибухи пейджерів у Лівані

Джерело: Дипломатична служба ЄС

Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель висловив осуд серії вибухів пейджерів у Лівані.

“Навіть якщо ці атаки здаються цілеспрямованими, вони спричинили важкі, невибіркові побічні жертви серед цивільного населення: серед жертв є кілька дітей. Я вважаю цю ситуацію надзвичайно тривожною. Я можу лише засудити ці напади, які ставлять під загрозу безпеку і стабільність Лівану та збільшують ризик ескалації в регіоні”, – зазначено у повідомленні.

ЄС закликав запобігти “тотальній війні, яка матиме тяжкі наслідки для всього регіону та за його межами”.

Тим часом сьогодні, 18 вересня, вдруге за останні дні пролунала серія вибухів у Лівані.

Ручні рації та радіоприймачі, які використовує ліванське збройне угруповання “Хезболла”, детонували на півдні країни та у південних передмістях Бейрута. Ці пристрої придбали п’ять місяців тому, приблизно в той же час, що й пейджери, які вибухнули напередодні.

Сьогодні  угруповання “Хезболла” оголосило про атаку на ізраїльські артилерійські позиції ракетами. Це стало першим ударом по Ізраїлю після вибухів пейджерів, які поранили тисячі його членів у Лівані.

Кількість загиблих внаслідок вибухів 17 вересня зросла до 12, включаючи двох дітей, а близько 3000 осіб, зокрема багато бойовиків та посол Ірану в Бейруті, зазнали поранень.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.

Міністерство внутрішніх справ України запропонувало Португалії допомогу в боротьбі з масштабними пожежами, які охопили центральну та північну частини країни.

У Верховному Суді прокурори домоглися повернення до комунальної власності земельної ділянки, виділеної Київрадою приватному товариству для забудови. Мова про земельну ділянку біля озера Вирлиця, яка ще з 1994 року зарезервована як цінна природна територія, що має значну рекреаційну цінність.

У Шотландії водолази виявили уламки британського військового судна, який було потоплено німецьким підводним човном у Північному морі майже 110 років тому.

Нове дослідження, засноване на ДНК, отриманій з людських кісток і зубів, витягнутих зі стародавніх поховань у Скандинавії – семи з району у Швеції під назвою Фальбігден, одного з прибережних районів Швеції неподалік від Гетеборга і одного з Данії, – припускає, що причиною неолітичного занепаду населення Північної Європи близько 5 000 років тому могли стати хвороби, зокрема чума.