Україні спорядять французькі винищувачі Mirage 200 до кінця року – ЗМІ

Джерело: SudOuest

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Ця модифікація французького літака створювалася як винищувач і не передбачала застосування ракет “повітря-земля”.

Водночас враховуючи потреби України мати багатофункціональні бойові літаки, які можуть боротися з повітряними цілями і уражати наземні об’єкти, Франція вирішила модифікувати частину винищувачів Mirage 2000-5F, котрі зобов’язалася постачити у межах військової допомоги.

Передбачається, що Повітряні Сили України можуть отримати винищувачі Mirаge 2000-5F вже до кінця 2024 року.

Поки що невідомо, яке озброєння літак застосовуватиме для ударів по наземних цілях.

Зауважимо, 6 червня президент Франції Емманюель Макрон повідомив, що країна спорядить Силам оборони бойові літаки Mirage 2000 у межах військової допомоги. Також країна забезпечить навчання українських пілотів.

Франція допомагає українцям протистояти, але ми не хочемо ескалації. Якщо говорити дуже конкретно, то завтра під час моєї зустрічі з Зеленським ми збираємося розпочати нову співпрацю, і ми надамо Mirage 2000-5 і запропонуємо навчити пілотів, — наголосив Макрон.

Також глава Франції підтвердив дозвіл на завдання ударів французькими ракетами по території РФ.

Mirage 2000D оптимізований для польотів на малих висотах та наземної атаки/підтримки та може нести блоки електронної розвідки ASTAC, удосконалені блоки лазерного наведення, а також запускати крилаті ракети SCALP-EG/Storm Shadow та бомби з лазерним наведенням.

3 вересня 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що під час розмови з главою Франції досяг “дуже важливої ​​домовленості про навчання українських пілотів”. Франція має французькі військові літаки Rafale і реактивні літаки Mirage 2000.

Міністерство закордонних справ Франції заявило, що посилить військову підтримку України, зокрема у зміцненні можливостей протиповітряної оборони.

Довідка. Mirage 2000 — французький багатоцільовий винищувач, який в 1970-х роках розробила фірма “Dassault Aviation”. Основний бойовий літак військово-повітряних сил Франції наприкінці XX — на початку XXI століття. Прийнятий на озброєння армій декількох країн Азії, Європи і Латинської Америки.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.