Від 4 до 18 годин на добу без світла: місія ООН про перспективи зими в Україні

Джерело: звіт моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

Цієї зими в Україні можуть бути відключення електроенергії від 4 до 18 годин на добу, згідно зі звітом моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ).

З 22 березня по 31 серпня 2024 року Росія здійснила дев’ять хвиль атак на електроенергетичну інфраструктуру, що призвело до серйозних пошкоджень. Удари негативно вплинули на цивільне населення та системи життєзабезпечення.

Для відновлення інфраструктури знадобляться роки і значні ресурси. Зростання споживання електроенергії взимку лише погіршить наслідки атак.

Холодна погода та короткий світловий день підвищують енергоспоживання взимку на 20-25%. Попри значні та дорогі заходи, вжиті Україною, їх недостатньо для компенсації втрат генеруючих потужностей цього року.

“Українська електропередавальна компанія оголосила в червні, що на населення чекає важка зима з дефіцитом електроенергії понад 30% через нестачу від трьох до шести гігават електроенергії у години пік. Експерти повідомили ММПЛУ, що цей дефіцит може призвести до відключень електроенергії взимку від 4 до 18 годин на добу”, — йдеться у звіті.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.