Секретна служба США перевіряє допис Маска щодо замаху на Байдена та Гарріс

Джерело: Bloomberg

Секретна служба США вивчає допис Ілона Маска, у якому він висловив здивування тим, що ніхто не намагався вбити чинного президента США Джо Байдена та віцепрезидентку Камалу Гарріс.

Відповідний допис Маск опублікував на своїй платформі X у неділю, 15 вересня, невдовзі після того, як кандидат у президенти США Дональд Трамп повідомив про другий замах на нього.

“І ніхто навіть не намагався вбити Байдена/Камалу”, – написав мільярдер.

Щоправда, допис Маска розкритикували інші користувачі, відтак він його видалив та сказав, що “це був жарт”. Та допис все одно викликав зацікавленість Секретної служби.

Секретна служба проводить розслідування, коли намагається визначити, чи може певна особа становити загрозу першим обличчям держави. Погрози президенту чи віцепрезиденту є кримінальним злочином, за який винуватця можуть оштрафувати або ж ув’язнити на термін до 5 років.

У відповідь на запит Секретна служба повідомила, що зібрала записи про публікації Ілона Маска у правоохоронних цілях, але про це не розголошують, щоб не перешкоджати розслідуванню.

“Агентству відомо про публікацію Ілона Маска в соціальних мережах. Зазвичай, ми не коментуємо питання, що стосуються захисної розвідки. Проте ми можемо сказати, що Секретна служба розслідує всі загрози щодо тих, кого ми захищаємо”, — сказав Нейт Геррінг, речник Секретної служби.

При цьому в агентстві зауважили, що найгірше, що може загрожувати Маску – це те, що у випадку візиту до нього Секретної служи йому доведеться доводити, що він не становить загрози Байдену та Гарріс.

Попри це, винахідник спробував пояснити свій допис та чому він його видалив.

“Ну, один урок, який я засвоїв, полягає у тому, що якщо я кажу щось групі осіб і вони сміються – це не означає, що це буде таким же смішним дописом на X. Виявляється, жарти НАБАГАТО менш смішні, якщо люди не знають контексту і подача відбувається відкритим текстом”, – написав Маск.

  • Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.
  • ЗМІ отримали доступ до документів підсанкційної “Агенції соціального дизайну” (АСД), яка працює на замовлення Кремля, розповсюджуючи дезінформацію про Україну та Захід. Зокрема саме співробітниця АСД створила мем з Зеленським, який свого часу опублікував Ілон Маск.

Бразилія оштрафувала компанії Ілона Маска на п’ять мільйонів реалів ($920 000) після того, як деякі користувачі змогли на короткий час отримати доступ до соціальної мережі X, попри заборону.

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) РНБО заборонив встановлювати та використовувати месенджер телеграм на службових пристроях державних службовців, військовослужбовців, працівників сектору безпеки та оборони, а також підприємств-операторів критичної інфраструктури.

Вранці 20 вересня російські військові обстріляли місто Костянтинівка в Донецькій області, внаслідок чого поранення отримали п’ятеро місцевих мешканців. Діти не постраждали. Про це повідомив начальник міської військової адміністрації Сергій Горбунов.

У Польщі арештовано колишнього адвоката померлого російського олігарха Бориса Березовського у межах розслідування про напади на російських опозиціонерів.

Міноборони кодифікувало і дозволило використовувати всюдихід-амфібію “ТАХА” у Збройних силах.