Держслужбовцям та військовим заборонили користуватись Telegram на службових пристроях

Джерело: РНБО

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) РНБО заборонив встановлювати та використовувати месенджер “Телеграм” на службових пристроях державних службовців, військовослужбовців, працівників сектору безпеки та оборони, а також підприємств-операторів критичної інфраструктури.

Рішення ухвалено на засіданні НКЦК 19 вересня, в якому взяли участь представники низки міністерств, розвідувальних органів, регуляторних органів та народні обранці.

Головна тема засідання – загрози нацбезпеці, пов’язаної з месенджером “Телеграм”, насамперед в умовах повномасштабної війни проти РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Telegram і Україна – заборонити неможливо регулювати

На засіданні глава ГУР МОУ Кирило Буданов повідомив, що спецслужби РФ мають доступ до особистих листувань користувачів телеграму та їх персональних даних.

Про загрозу з боку месенджера доповіли також представники Служби безпеки України та Генштабу ЗСУ, які зазначили, що застосунок використовують для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо.

“З метою мінімізації цих загроз прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури”, – мовиться у повідомленні.

Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків.

Станом на 16:00 у п’ятницю, 20 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулось вже 123 ворожих атак. Найбільш активно ворог діє на Курахівському напрямку, де провів третину від усіх боїв.

Україна займає пʼяте місце у світі за рівнем розвитку цифрових державних послуг, згідно з дослідженням E-Government Development Index 2024 року. Цей міжнародний рейтинг, розроблений ООН, оцінює електронне урядування та залученість громадян до взаємодії з державою через електронні сервіси.

Сьогодні, 20 вересня, російські війська авіабомбами атакували місто Харків. Є жертви.

Депутат Верховної ради, член комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, Микита Потураєв заявив, що громади повинні підтримувати регіональні ЗМІ.

Під час візиту до Києва президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про надання Україні макрофінансової допомоги до 35 млрд євро на 2024-2025 роки. Мінфін пояснив, що ці гроші виділять на безповоротній основі.