Лідер гурту «Машина времени» Андрій Макаревич підтримав операцію ЗСУ на Курщині

Джерело: Андрій Макаревич на YouTube-каналі “И Грянул Грэм”

Російський музикант, соліст гурту “Машина времени” Андрій Макаревич прокоментував операцію ЗСУ в Курській області.

За словами артиста, дії українських військових були неминучими.

Макаревич підтримав операцію ЗСУ, зазначивши, що українські військові розвіяли міфи про “непереможність російської зброї” та “найкращої армії у світі”.

Також виконавець звернувся до жителів Курської області.

“Але у мене є лише одне питання: що ж ви, мешканці Курської області, можливо, ви не за того президента голосували весь час? Або так добре підтримували? Це ж війна, яку розпочала ваша країна. А у війні буває відповідь, вона прилітає”, –  сказав він.

Як відомо, музикант з 2014 року публічно засуджує політику Кремля та виступив проти війни в Україні. При цьому Макаревич емігрував до Ізраїлю.

У відповідь на заяви артиста у 2022 році Росія визнала його “іноагентом”.

За даними росЗМІ, знаменитість надсилав офіційне звернення до Міністерства юстиції РФ і заявляв, що “не здійснював політичну діяльність в інтересах інших держав”. Йдеться про те, що Андрій нібито не ставав на бік України та не засуджував путінський режим. Відтак, “іноагентом” його, мовляв, визнали невиправдано.

“Адміністративний позивач Макаревич стверджує, що ніколи не здійснював політичної діяльності в інтересах іноземних джерел, ні під яким впливом, який чинять іноземні джерела, не перебуває. Оскаржуване розпорядження є дискримінацією, зневажає принципи рівності, принижує гідність, порушує право на свободу слова та поширення інформації, а також право на недоторканність приватного життя, особистої та сімейної таємниці, захист своєї честі та доброго імені адміністративного позивач”, – йдеться в заяві російського суду.

Також у заяві вказано, що артист зазначив, що “статус іноземного агента є таким, що принижує його гідність, знижує його становище, його репутацію в очах інших людей і своїх, серйозно обмежує його можливість займатися громадською діяльністю і стигматизує його”.

Нині, як йдеться в матеріалі, у російському Мін’юсті не бачать причин, щоб виключити Макаревича зі списку “іноагентів”.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі заявив, що тривають делікатні переговори з Білим домом стосовно дозволу Україні використовувати ракети Storm Shadow по території Росії, стверджуючи, що настав час для “мужності”.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 23 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

Станом на 22 вересня ЗСУ відновили раніше втрачені позиції на Донеччині та просунулися на Курщині.

Міністерство закордонних справ України у своїй заяві від 22 вересня рішуче засудило черговий прояв зневаги Республіки Білорусь до суверенітету та територіальної цілісності України — проведення так званої “офіційної” зустрічі Олександра Лукашенка з представником російської окупаційної влади на тимчасово окупованій частині території Донецької області України Денисом Пушиліним. 

Земля тимчасово отримає другий “Місяць” у вигляді невеликого астероїда, який почне обертатися навколо нашої планети з 29 вересня до 25 листопада 2024 року. Астероїд, виявлений у серпні та названий 2024 PT5, дослідники помітили з системи моніторингу астероїдів Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, що фінансується NASA.