Норвегія спрямує майже 9 млн євро на евакуацію та медичну програму лікування Європі

Джерело: VG

Норвегія виділяє 100 мільйонів норвезьких крон (приблизно 8,7 мільйона євро) на продовження програми медичної евакуації поранених українців, постраждалих під час війни. Як оголосив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, кошти скерують на транспортування тяжкопоранених до європейських лікарень для подальшого лікування.

Як додав Стьоре, Норвегія має спеціально обладнаний літак і екіпаж, що здобули міжнародне визнання за ефективну евакуацію поранених. Він також зазначив, що під час свого візиту на щорічний тиждень ООН у Нью-Йорку планує обговорити цю ініціативу з міжнародними партнерами, включаючи президента України Володимира Зеленського.

Програма медичної евакуації стартувала у серпні 2022 року. Літак SAS, переобладнаний у літаючу реанімацію, перевозить постраждалих на лікування в європейські клініки. Спочатку угода між Норвегією та ЄС діяла до листопада, проте її продовжено до квітня наступного року.

За словами Стьоре, половина всіх пацієнтів, евакуйованих на лікування в Європу, була перевезена норвезькими літаками. Загалом евакуйовано 1931 особу, включаючи людей з тяжкими травмами та онкологічними захворюваннями, з яких близько 400 проходили лікування в Норвегії.

В Івано-Франківську бойовика т.з. “ДНР” Дмитра Бочарова засудили до 15 років ув’язнення за державну зраду. Відповідне рішення ухвалив міський суд 11 вересня.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що запрошення України до НАТО є частиною так званого “плану перемоги” у війні.

Серед опитаних осіб, які ночують на вулиці або в притулках, 22% виявилися внутрішньо переміщеними особами. Це результати дослідження благодійної організації “Depaul Україна”. Основною причиною бездомності в Україні вважається повномасштабне вторгнення РФ, а також виселення, конфлікти в родині, розрив стосунків і втрата роботи.

Кабінет Міністрів України ухвалив нову редакцію Порядку призначення та виплати одноразової грошової допомоги для ветеранів війни у разі їхньої загибелі або інвалідності. Як повідомив народний депутат Олексій Гончаренко, цей крок здійснено відповідно до закону, що набув чинності ще 4 квітня.

Паралімпійська спортсменка та військовий, що втратив ногу на фронті, закохалися і одружились. Історію пари розповіла українська служба ВВС.