В ЄС змінюють процедуру в’їзду до країн блоку: що очікувати українцям

Джерело: Кабінет міністрів

З 10 листопада в Європейському Союзі почне діяти нова IT-система Entry-Exit System (EES), що змінить процедуру в’їзду до країн ЄС для українців.

Нова система автоматично реєструватиме в’їзд і виїзд всіх іноземців, які перетинають кордони країн Шенгенської зони. Метою впровадження EES є полегшення процесу перетину кордону, підвищення безпеки шляхом використання біометричних документів, а також запобігання використанню фальшивих документів. Це також має сприяти боротьбі з нелегальною міграцією.

EES буде одноразово фіксувати відбитки пальців і фото обличчя людей, що перетинають кордон, зберігаючи ці дані протягом трьох років. Після впровадження системи штампи в паспорті більше не знадобляться.

Процедура реєстрації здійснюватиметься автоматично через термінали самообслуговування. При кожному наступному перетині кордону буде потрібно сканувати паспорт через ці термінали. У разі відмови надавати біометричні дані перетин кордону буде неможливий.

Водночас уряд наголошує, що нові правила не вплинуть на чинність безвізового режиму для українців.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 25 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

Грецькі залізничники оголосили страйк на четвер, 26 вересня, на знак протесту проти нездатності уряду підвищити безпеку після залізничної катастрофи в Темпі в лютому 2023 року.

Союзники України на Заході намагаються знизити очікування щодо плану перемоги, який Президент Володимир Зеленський представляє у США.

У дитинстві порушення мікробіому кишечника внаслідок прийому антибіотиків може призводити до підвищеної агресивності в майбутньому. Вчені встановили, що зміни в кишкових бактеріях можуть впливати на гени, пов’язані з агресивною поведінкою.

Демократи в Сенаті схвильовані тим, що кількість голосів за Дональда Трампа в опитуваннях занижена. За їхніми словами, незначна перевага віцепрезидентки Гарріс в ключових штатах, особливо в Пенсильванії, викликає серйозне занепокоєння.