Іран став посередником у перемовинах про постачання російських ракет хуситам – Reuters

Джерело: Reuters

За повідомленням ЗМІ, Іран став посередником у триваючих таємних перемовинах між Росією та єменськими хуситами про постачання протикорабельних ракет.

Цією інформацією з агентством поділились одразу кілька західних та регіональних джерел. Ці дані є черговим доказом поглиблення зв’язків Ірану та Росії.

За даними сімох джерел, РФ поки не ухвалила рішення надати хуситам ракети “Яхонт” (відомі також як П-800 “Онікс”), які, за даними експертів, дозволять хуситам точніше вражати комерційні судна у Червоному морі. Це також посилить загрозу для військових кораблів США та Європи, які захищають комерційні судна.

Ще у липні The Wall Street Journal повідомив, що Росія розглядає можливість постачати ракети хуситам, однак видання не писало про роль Ірану у перемовному процесі.

За даними двох джерел, росіяни зустрілись з хуситами у Тегерані щонайменше двічі у 2024 році. Станом на зараз перемовини про постачання десятків російських ракет дальністю близько 300 км тривають і найближчими тижнями очікуються нові зустрічі у столиці Ірану.

Одне з джерел повідомило, що перемовини росіян та хусів у Тегерані почались ще до загибелі президента Ірану Ібрагіма Раїсі (загинув у травні 2024 року внаслідок авіакатастрофи).

“Росія веде перемовини з хуситаим про постачання надзвукових протикорабельних ракет “Онікс”. Іранці є посередниками у перемовинах, але не хочуть, щоб їхній підпис був під ними”, – сказало одне з джерел.

Місія Ірану в ООН та російське міноборони не відповіли на прохання прокоментувати інформацію. Представник хуситів Мохамед Абдель-Салам повідомив, що “не знає, про що мовиться”.

Американське джерело відмовилось сказати, які саме системи РФ може передати хуситам, однак підтвердило, що перемовини про постачання ракет дійсно відбуваються і це “дуже тривожно”.

Представник Пентагону сказав, що посилення можливостей хуситів “підірве загальні міжнародні інтереси у глобальній свободі судноплавства та стабільності у Червоному морі та Близькому Сході загалом”.

Одне з джерел повідомило, що одна з причин співпраці РФ з хуситами є те, що Захід може надати Україні можливість бити своїми ракетами по російській території. Зокрема таку думку висловив один з американських посадовців.

“Схоже (перемовини росіян з хуситами – ред.) пов’язані з нашою позицією щодо України та там, що ми готові або не готові зробити (щодо прохань України про удари углиб РФ – ред.)”.

Президент РФ Володимир Путін ще у червні заявив, що Росія може відправити свої ракети противникам Заходу. Протикорабельні ракети “Онікс” вважаються одними з найдосконаліших у світі. Вони пролітають над поверхнею моря аби уникнути виявлення, а їх швидкість удвічі перевищує швидкість звуку, що також ускладнює перехоплення.

Фабіан Гінц, експерт з балістичних ракет Міжнародного інституту стратегічних досліджень, заявив, що передача отримання ракет “Онікс” хуситами “змінить правила гри” на Близькому Сході.

“П-800 є набагато потужнішою системою, ніж протикорабельні балістичні та крилаті ракети, які використовували хуси досі”, — сказав Гінц.

Російські ракети хусити зможуть використовувати не лише проти кораблів, а й як наземну зброю для нападу. Якщо угрупування отримає “Онікси”, Саудівська Аравія може розцінити це як загрозу.

Американський високопосадовець сказав, що делегація США обговорювала переговори Росії та хуситів зі своїми саудівськими колегами під час візиту до Саудівської Аравії цього літа, і що Вашингтон порушив це питання з Москвою.

Саудівці також передали свою стурбованість безпосередньо росіянам, повідомили три джерела.

Гінц сказав, що Росії потрібно буде допомогти з технічними аспектами доставки ракет, зокрема з тим, як передати та привести їх у дію без того, щоб Сполучені Штати виявили та знищили зброю. Хуситам також знадобиться навчання.

Американське джерело заявило про “жахливі наслідки”, якщо постачання ракет все ж відбудеться.

“Саудівці стривожені. Ми стривожені, стривожені й інші регіональні партнери. Хусити вже завдають достатньо шкоди в Червоному морі, і це дозволить їм зробити більше”.

Від листопада 2023 року хуси здійснили численні атаки БпЛА та ракетами по суднах у Червоному морі на знак підтримки палестинців у війні Ізраїлю у Газі.

Хусити затопили щонайменше два кораблі та захопили одне, тим самим порушивши світову торгівлю морем, змусивши суднохідні компанії перенаправляти вантажі іншими маршрутами. Напади хуситів також призвели до зростання вартості страхівки суден, які курсують Червоним морем.

США та Велика Британія у відповідь атакували позиції хуситів, однак це не допомогло припинити атаки угруповання.

До програми “Національний кешбек” приєдналися три компанії, що мали власників з Росії на початку вторгнення, але наразі позбулися російського сліду. Разом з тим, один бізнес, що долучився до програми, досі належить громадянці РФ. 

25 вересня прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо отримав конверт із кулею, повідомила пресслужба словацького уряду.

Співробітники розвідки США проінформували кандидата у президенти від Республіканської партії Дональда Трампа про ймовірні з боку Ірану погрози вбити його, повідомили в його кампанії.

Дослідники виявили, що на інтенсивність опадів, які чотири дні поспіль випадали у Європі цього місяця, вплинуло глобальне потепління.

Спеціальні підрозділи Головного управління розвідки протягом понад тижня здійснювали операцію на Вовчанському агрегатному заводі. У результаті бійці захопили в полон близько двадцяти російських військових. Про це повідомив офіцер спецпідрозділу Тимур на позивний “Вікінг”.