Північноєвропейським державам запропонували підготувати українські батальйони

Джерело: Міноборони

Північноєвропейським державам запропонували приєднатися до проєкту “Північна бригада” під час нещодавнього візиту заступника міністра оборони з питань європейської інтеграції Олександра Балануци до Норвегії та зустрічі із держсекретаркаю норвезького міністерства оборони Анн Марі Аанеруд.

Зауважується, що у межах ініціативи кожна країна Північної Європи має змогу підготувати та озброїти по українському батальйону.

Також українська сторона закликала директорів з озброєнь Данії, Ісландії, Норвегії, Фінляндії та Швеції до двостороннього співробітництва та інвестицій в українську оборонну промисловість.

Оборонні компанії та країни Північної Європи, долучившись до проєкту “Північна бригада”, отримають можливість продемонструвати ефективність виробів північноєвропейської оборонної промисловості на реальному полі бою. Обʼєднаємо зусилля для спільної перемоги, – сказав Балануца.

Українська делегація провела зустріч із представниками компаній оборонної промисловості – NAMMO, Fjord Defence, FLIR UAS, Kongsberg, Equipnor, Norlense та Rheinmetal.  Крім того, донесла представникам міністерства закордонних справ та міністерства оборони Норвегії потребу збільшення допомоги від держав-партнерів.

Сторони обговорили питання євроатлантичної інтеграції України та збільшення допомоги Україні в межах програми Нансена.

Норвегія залишається відданою у своїй підтримці України. Намір уряду Норвегії розширити Програму підтримки Нансена до 2030 року та виділити додаткові 5 мільярдів норвезьких крон цього року для України свідчить про це. Попри всю складність ситуації на полі бою, ми віримо у перемогу України, – запевнила Аанеруд.

Раніше Норвегія оголосила про продовження програми допомоги Україні на три роки, збільшивши загальний обсяг фінансування до 135 мільярдів норвезьких крон, про що повідомив уряд країни в п’ятницю, 20 вересня.

Також нещодавно Норвегія виділила понад 48 мільйонів євро на безпілотники та посилення ППО України.

25 вересня президент Анджей Дуда заявив, що Росія як постійний член Ради Безпеки ООН має нести відповідальність за мир у всьому світі, натомість вона є агресором, який жорстоко напав на суверенну Україну. Він наголосив, що Росія не виконує роль постійного члена РБ ООН.

25 вересня президент РФ Володимир Путін на засіданні Ради Безпеки обговорив зміни в ядерній доктрині. Зокрема він запропонував зазначити, що “агресія з боку будь-якої неядерної держави за підтримки ядерної держави має розглядатися як спільний напад на Росію”.

25 вересня на позачерговому засіданні Генеральної Асамблеї Асоціації омбудсманів Середземномор’я схвалили рішення про виключення російського омбудсмана зі свого складу.

Представники металургійної галузі заявляють, що ТЦК та СП мобілізують їхніх співробітників. У зв’язку з цим бізнес-асоціації закликали уряд створити та впровадити ефективний механізм економічного бронювання.

Вже кілька тижнів українська влада має нову улюблену іграшку – “план перемоги”, анонсований президентом Зеленським і позиційований як шлях до швидкого(!) та успішного закінчення російсько-української війни. Однак на заході ставлення до чергового “медіаконтрнаступу” української влади є доволі прохолодним, адже за планом українського президента чи всю роботу мають виконати західні уряди та платники податків. До того ж негайно – в наступні 1-3 місяці.