Розвідка США вважає, що удар ракетами углиб РФ спровокує Кремль на ескалацію – NYT

Джерело: The New York Times

В американській розвідці вважають, що дозвіл Україні на використання західних ракет для ударів по РФ може спровокувати силову відповідь Кремля, при цьому не змінить хід війни.

На думку розвідників, Росія може відповісти США та союзникам потужними заходами, зокрема й смертельними атаками, якщо Україна отримає цей дозвіл.

Розвідники також применшують ефективність ударів по цілях на території РФ. За їх оцінками, це кардинально не вплине на розвиток війни, адже запас далекобійних ракет в України – малий, і невідомо, коли та скільки ще ракет може отримати Україна. Якщо отримає їх взагалі.

Така оцінка розвідки США частково пояснює, чому президент США Джо Байден відхиляє запити Президента України Володимира Зеленського. При цьому офіційні особи США зауважили, що не знають, яке остаточне рішення ухвалить Байден щодо ударів.

Водночас британський уряд бачить менше ризиків, навіть попри постійні погрози Кремля, підтримавши заклик щодо дозволу на удари углиб Росії. Та все ж Велика Британія очікує, яку позицію у цьому питанні займе Байден, перш ніж остаточно дати дозвіл Україні на атаки своїми ракетами.

У розвідці США вважають, що відповіддю Кремля на дозвіл можуть стати нові підпали та диверсії на об’єктах у Європі та навіть смертельні атаки на військові бази США та Європи.

У США кажуть, що російське воєнне розвідувальне агентство (ГРУ) стоїть за більшістю диверсій у Європі. При цьому у розвідці вважають, що якщо у відповідь на дозвіл ударів Росія вирішить продовжити диверсії, то вона й надалі робитиме це таємно, аби знизити ризик масштабнішого конфлікту.

На озброєнні України є три типи далекобійних ракет: американські ATACMS, британські Storm Shadow та французькі SCALP. Деякі з цих ракет Україна застосовувала для ударів по Криму, який РФ окупувала у 2014 році.

Американці, які підтримують дозвіл на удари, стверджують, що це дасть змогу знищити російські склади боєприпасів. Це сповільнить постачання озброєння окупантам на передову і потенційно допоможе зупинити російські наступи. Дозвіл також засвідчить потужну підтримку Заходу.

Та американські розвідники вважають, що ніяких суттєвих змін на полі бою не станеться. Навіть якщо Україна отримає дозвіл і завдасть перших ударів, то РФ передислокує склади, авіацію та командні пункти за межі дальності ракет.

Також у США посилаються на те, що у них є малий запас ракет ATACMS, і вони необхідні американській армії для потенційних потреб.

В американській розвідці вважають, що дозвіл Україні на використання західних ракет для ударів по РФ може спровокувати силову відповідь Кремля, при цьому не змінить хід війни.

США передадуть Україні крилаті авіабомби Joint Standoff Weapon (JSOW) з дальністю до 130 км, сумісні з винищувачами F-16. Це рішення ухвалив 26 вересня президент США Джо Байден.

26 вересня Сполучені Штати надали Україні новий пакет допомоги для боротьби з РФ на суму у 7,9 мільярда доларів.

Сполучені Штати планують оголосити про військову допомогу Україні на понад 8 мільярдів доларів 26 вересня під час візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона, повідомили двоє американських посадовців.

Вже кілька тижнів українська влада має нову улюблену іграшку – “план перемоги”, анонсований президентом Зеленським і позиційований як шлях до швидкого(!) та успішного закінчення російсько-української війни. Однак на заході ставлення до чергового “медіаконтрнаступу” української влади є доволі прохолодним, адже за планом українського президента чи всю роботу мають виконати західні уряди та платники податків. До того ж негайно – в наступні 1-3 місяці.