Бельгія закликає Папу Римського рішучіше боротись з сексуальним насиллям з боку духовенства

Джерело: Reuters

Король та прем’єр-міністр Бельгії звернулись до Папи Римського Франциска із закликом ухвалити конкретні заходи для боротьби із сексуальним насильством з боку католицького духовенства.

Король Філіпп та глава уряду Александер Де Кроо публічно акцентували на цьому у досить жорсткому тоні, що стало незвичним для закордонного візиту понтифіка, який зазвичай ретельно планується.

Під час привітальної промови на зустрічі з Папою Римським король Бельгії сказав, що католицькій церкві знадобилось “занадто багато часу”, аби розв’язати скандали. Де Кроо сказав, що католицькому духовенству доведеться “пройти довгий шлях”, і що “самих  лише слів недостатньо”.

“Потрібно також ухвалити конкретні кроки”, – сказав бельгійський прем’єр.

Візит Папи Франциска до Бельгії відбувся на честь 600-річчя двох католицьких університетів. Однак документальний фільм та парламентське розслідування винесли на перший план візиту понтифіка звіт про сексуальне насилля з боку священників.

У цьому звіті мовиться, що з 2012 року у Бельгії зафіксовано понад 700 скарг на неправомірні дії священнослужителів.

У відповідь на заяви перших осіб Бельгії понтифік намагався запевнити, що церква бореться із цією проблемою. Він наголосив, що поведінка католицького духовенства стала “болісним контрсвідченням” вченням церкви.

“Я маю на увазі трагічні випадки жорстокого поводження з дітьми, яке є лихом, з яким церква рішуче і наполегливо бореться… впроваджуючи профілактичні програми по всьому світу”, – сказав Папа.

Понтифік додав, що церкві має бути соромно, і вона має просити вибачення за жорстоке поводження з неповнолітніми.

Папа Франциск зробив боротьбу з насильством у церкві своїм пріоритетом. Він створив першу папську комісію з цього питання та глобальну систему для католиків, для повідомлень про підозру у насиллі чи приховування фактів насильства духовенством.

Але ті, хто пережив сексуальне насилля з боку духовенства, поставили під сумнів ефективність комісії.

Під час виступу король та глава уряду Бельгії також згадали про те, як церква змушувала матерів-одиночок віддавати своїх дітей на всиновлення.

Священники казали, що це захистить їх від тавра незаконно народжених. Відтак чимало дітей за допомогою церковних соцслужб були передані у набожні католицькі сім’ї. Така ж “схема” діяла в Ірландії та Іспанії.

Президент України Володимир Зеленський та кандидат у президенти США Дональд Трамп зустрілися у п’ятницю, 27 вересня, в Нью-Йорку у Trump Tower.

26 вересня у Києві стартував літературний фестиваль “Книжкова країна”, який, на перший погляд, охоплює переважно…

Галина Глобчаста, староста сіл Макіївки та Греківки, у березні-квітні 2022 року опинилася в окупації. Через її патріотизм Галина стала мішенню для окупантів, які викрали, катували її в школі, де вона працювала. Зрештою їй з чоловіком вдалося втекти.

У Нью-Йорку хочуть зменшити народжуваність щурів, вводячи гризунам протизаплідні засоби.

Станом на 16:00 в п’ятницю, 27 вересня, від початку доби на фронті відбулося понад 70 бойових зіткнень. Ситуація залишається складною та напруженою. Сьогодні найгарячіше на Курахівському та Покровському напрямках.