В американському містечку ведмеді навчилися відкривати двері

Джерело: Phys.org

У містечку Сьєрра-Мадре (Південна Каліфорнія) місцеві жителі скаржаться, що останнім часом ведмеді навчилися відкривати двері – як автомобілів, так і житлових будинків. Це явище стало справжньою проблемою для громади, яка вже звикла до постійних вторгнень диких тварин у їхні помешкання.

Прокурор міста Алекс Гірагосян порівнює ситуацію з “Парком Юрського періоду”, наголошуючи на тому, що ведмеді, схоже, передають один одному навички відкриття дверей.

Спостереження за ведмедями не є чимось новим для цього району, який межує з Анджелеським національним лісом, проте за останні роки активність тварин зросла. У 2020 році в Сьєрра-Мадре зафіксували близько 100 випадків, коли ведмедів бачили поблизу житлових районів, але не було жодних повідомлень про їх проникнення в будинки.

Фото: Los Angeles Times

Однак уже минулого року кількість спостережень зросла до 380, серед яких 50 випадків включали злами будинків. Місцеві жителі наголошують, що ведмеді стають дедалі нахабнішими, вриваючись до домівок у пошуках їжі.

Сара Олден, власниця одного з будинків, розповідає про інцидент із ведмедем, який нещодавно зруйнував її оселю: “Вони стають дедалі нахабнішими, справді так”. Фахівці з дикої природи зазначають, що така поведінка зумовлена тим, що люди проникають глибше в середовище проживання ведмедів, що змушує тварин пристосовуватися до нових умов.

Ерін Вілсон, регіональний менеджер Каліфорнійського департаменту риб і дикої природи, пояснює, що ведмеді розрізняються за поведінкою. Деякі з них просто блукають поблизу домівок і їх можна легко відлякати, інші ж звикли до людського розпорядку, особливо до вивезення сміття, що стало основним джерелом їхнього харчування. Найбільш небезпечні ведмеді можуть пошкоджувати майно, вбивати худобу та становити загрозу безпеці людей.

Один із таких ведмедів нещодавно вирішив оселитися в закинутому будинку на Альта-Віста-драйв. Тварина знайшла порожню оселю, яку власники залишили без нагляду, і зробила її своїм домом. Сусіди почали скаржитися на неприємний запах і сліди вторгнень, що виходили з будинку. Місцева влада неодноразово зверталася до власників із проханнями навести порядок, але безрезультатно.

У відповідь на ці скарги міська влада разом із Департаментом риб і дикої природи подала заяву на перевірку будинку та отримала ордер на скорочення викидів. 15 серпня фахівці виявили сліди ведмедя, розбите вікно та безліч інших ознак того, що тварина жила в будинку. Нерухомість забили дошками, а власникам виставили рахунок за роботи з прибирання та обрізки дерев на території.

Попри те, що чорні ведмеді рідко становлять вагому загрозу для людей, зростання кількості їхніх зустрічей із мешканцями Сьєрра-Мадре викликало занепокоєння. Відповідно до даних департаменту риб і дикої природи, чорні ведмеді щороку вбивають одну або менше людей у США, однак їхня чисельність продовжує зростати.

Мешканці організували власні групи для спостереження за ведмедями, намагаючись зберегти баланс між захистом тварин і власною безпекою. Прокурор Гірагосян зазначив, що громада розділилася на два табори: тих, хто любить дику природу й хоче захистити ведмедів, і тих, хто боїться за своє життя. Що стосується ведмедя, який оселився на Альта-Віста-драйв, його вже кілька тижнів ніхто не бачив, однак тривога серед місцевих жителів залишається високою.

30 вересня лідерка ультраправої партії “Національне об’єднання” і кандидатка у президенти Франції Марін Ле Пен постала перед судом у Парижі за звинуваченням у нецільовому використанні коштів Європарламенту.

30 вересня представники Міністерства юстиції Литви передали Міжнародному кримінальному суду запит про початок розслідування злочинів проти людяності, котрі скоює режим самопроголошеного президента РБ Олександра Лукашенка, включаючи примусову депортацію осіб, переслідування та інші жорстокі дії, що суперечать основним нормам міжнародного права.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 1 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Водночас у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

Зоозахисна організація UAnimals повідомила про нову справу жорстокого поводження з тваринами на Львівщині: нині поліція не вилучає собаку у власників, котрі вже забили одного пса лопатою на своїй території. Зоозахисники закликали допомогти врятувати тварину та змусити правоохоронні органи застосовувати закон.

У Центрі національного спротиву повідомили, що у школах тимчасово окупованої Луганщини місцеві колаборанти провели низку пропагандистських лекцій, реалізовуючи програму російського президента Володимира Путіна із розвитку російської “культури”.